x

Peter Jackson släpper The Beatles-dokumentär i vinter

Peter Jackson släpper The Beatles-dokumentär i vinter

The Beatles kommer tillbaka i form av en Peter Jackson-regisserad dokumentär vid namn The Beatles: Get Back som släpps exklusivt på Disney+  i vinter. Över sex timmar av aldrig tidigare visat restaurerat rörligt material kommer rullas ut på kanalen över tre dagar den 25-27 november, bland annat bandets sista liveframträdande i sin helhet. 

Den legendariska filmskaparen och Oscarsvinnaren Peter Jackson är tidigare mest känd för att ha tagit Sagan Om Ringen-böckerna till bioduken och nu kommer alltså denna dokumentärserie om världens största popband skapad under tre års tid för fans och musikälskare över hela världen. Där kamratskapet och det geniala låtskrivandet i ett av de mest inflytelserika banden någonsin kommer belysas i materialet från de gamla filmerna. 

- I många avseenden fångade Michael Lindsay-Hoggs anmärkningsvärda bilder flera historier. Berättelsen om vänner och individer. Det är historien om mänskliga svagheter och ett gudomligt kompanjonskap. Det är en detaljerad redogörelse för den kreativa processen, med skapandet av ikoniska låtar under tryck, mitt i det sociala klimatet i början av 1969. Men det är inte nostalgi - det är rått, ärligt och mänskligt. Under sex timmar lär du känna The Beatles med en intimitet som du aldrig trodde var möjligt, säger Peter Jackson enligt ett nyhetsmeddelande på The Beatles officiella hemsida.Dokumentären visar värmen, kamratskapet och den geniala kreativitet som definierade bandet, sammanställt från över 60 timmar rörligt bildmaterial och mer än 150 timmar tidigare ohört ljudmaterial som nu har putsats till. Peter Jackson är den enda personen på 50 år som har fått tillgång till dessa privata filmarkiv. The Beatles: Get Back är berättelsen om John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr när de planerar sin första livekonsert på över två år och skriver och repar 14 nya låtar, ursprungligen avsedda att släppas på ett medföljande livealbum. Dokumentären innehåller för första gången i sin helhet The Beatles sista liveframträdande som grupp, den oförglömliga takkonserten på Londons Savile Row, samt andra legendariska låtar som finns på bandets sista två album, Abbey Road och Let It Be. Filmen görs med entusiastiskt stöd av Paul McCartney, Ringo Starr och änkorna Yoko Ono Lennon och Olivia Harrison.

LÄS OCKSÅ: MUSIKÅRET 1987: Embryot till rick rolling föddes medan Palmes mördare jagades


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA