x

Kultförklarad skiva fyller 50 år – artist firar med nytt släpp

Kultförklarad skiva fyller 50 år – artist firar med nytt släpp

Den ikoniska, prisbelönta och inflytelserika sångaren och låtskrivaren Joni Mitchell firade 50-årsdagen för fjärde och kritikerrosade studioalbumet Blue genom att dela fem outgivna inspelningar med sina fans.

Enligt Mitchells skivbolag erbjuder släppet "ett annat perspektiv på ett av de bästa albumen som någonsin gjorts och den inspirerande kreativa perioden som gjorde det möjligt", skriver Uncut. Den 29 oktober släpper hon också samlingsboxen Joni Mitchell Archives Vol. 2: Reprise Years (1968-1971). Joni Mitchell Archives - Vol. 1: The Early Years (1963–1967) publicerades i oktober förra året.

Blue släpptes den 22 juni 1971 och nådde nummer ett på den brittiska albumlistan. Alla låtar på Blue är skrivna och producerade av Mitchell själv. Albumet har sedan dess utsetts till ett av de allra bästa.

Under sin karriär har Joni Mitchell släppt 19 studioalbum, senast Shine 2007. Mitchell debuterade 1968 med Song To A Seagull. Under sin karriär har hon fått nio Grammy Awards, och 1997 valdes hon in i Rock and Roll Hall of Fame.

2015 led Mitchell av en hjärnaneurysm och hon var sjukskriven långt efter det, men hon har förbättrats de senaste åren. Hon har inte uppträtt sedan sjukdomen men har dykt upp offentligt vid några tillfällen, inklusive en hyllningskonsert på hennes 75-årsdag 2018.LÄS OCKSÅ: Ikoniskt album firas med 53 artisters tolkningar


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA