x

Här är Sveriges mest populära fotbollslåtar

Här är Sveriges mest populära fotbollslåtar

Varje fotbollsmästerskap kräver sin egen låt. Ända sedan VM i Brasilien 1950 har artister och låtskrivare släppt specialskrivna låtar, både officiella och inofficiella, för att sporra landslaget till medaljplats. 

Hur skapar man då en fotbollsklassiker? För det första behövs en viss dynamik, ett driv som kan bära fram en kontring från mittlinjen fram till skottögonblicket. Det krävs också en skrålvänlig refräng som kan rulla fram längs de gula läktarna, och stötta spelarna vid underläget i 80:e matchminuten. Till sist skadar det förstås inte om landslaget gör många mål. 

Varje låt är knuten till ett visst EM eller VM, men vissa av dem har ändå brutit sig loss och följer med in på läktarna och på spellistorna i mästerskap efter mästerskap.

Här är de fem svenska fotbollslåtar som spelats mest de tre senaste åren enligt pressmedelandet från STIM:

5. Magnus Uggla - Vi Ska Till VM4. Frej Larsson och Joy - Mitt Team3. Markoolio - In Med Bollen2. Markoolio - Mera Mål1. GES - När Vi Gräver Guld I USA


Den mest spelade fotbollslåten de senaste åren är den klassiska När Vi Gräver Guld I USA med GES, som skrevs inför fotbolls-VM 1994 i USA. Låten är skriven av Anders Glenmark, Niklas Strömstedt och Thomas ”Orup” Eriksson och låten hade knappast haft samma klassikerstatus om den inte hjälpt Sverige fram till ett brons vid VM 1994. Listan inkluderar officiella och inofficiella svenska landslagslåtar skrivna inför fotbolls-EM och fotbolls-VM, och bygger på Stims data över intjäning i Sverige 2018-2020. Listan har sammanställts utifrån ett flertal olika källor som radio, TV, konserter, Spotify, YoutubeMusic och Apple Music.

LÄS OCKSÅ: LISTA: De fem bästa fotbollslåtarna


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA