x

Poesi av Lana Del Rey ges ut och översättare kritiseras

Poesi av Lana Del Rey ges ut och översättare kritiseras

Förlaget Lil'Lit ger ut poesi av amerikanska artisten Lana Del Rey där musikjournalisten och författaren Fredrik Strage både har översatt till svenska och skrivit förord, vilket har väckt kritik från författaren och journalisten Annah Björk.Lana Del Rey har sedan sitt genombrott med Video Games 2011 snabbt fått närmast kultstatus bland sina fans. Hösten 2020 gav hon ut sin första av flera planerade poesiböcker, Violet Bent Backwards Over the Grass och nu kommer den i svensk översättning av Fredrik Strage.

– Valet av Fredrik Strage som översättare var självklart från första stund. Han har med både poetisk och musikalisk varsamhet och lyhördhet tolkat Lana Del Reys originaldikter. Jag kan inte tänka mig någon bättre, säger Vesna Prekopic enligt pressmeddelandet som är förläggare på Lil'Lit Förlag.

Lana Del Rey har själv beskrivit dikterna som eklektiska och ärliga, och skrivna under ett väldigt autentiskt tillstånd. 

- Ska Lana Del Rey översättas? En liten del av mig, den som tycker att översatta filmtitlar är ett otyg, vill protestera. Men nu är hon en riktig poet, det skriver hon själv på flera ställen i den här boken, och riktiga poeter blir översatta, eller "tolkade" som det heter inom lyriken. Och om någon ska tolka Lana Del Rey på svenska så är det jag. Ni får ursäkta om jag låter självupptagen men ända sedan jag hörde hennes genombrottsalbum Born To Die har jag inbillat mig att jag förstår henne bättre än vad de flesta människor gör, säger Fredrik Strage enligt pressmeddelandet.

Men nu har det alltså inkommit kritik mot valet av översättare från författaren och journalisten Annah Björk som gärna hade sett att till exempel hon själv kunde ha fått förfrågan från förlaget. 

Twitter skriver hon: "Jättefett och inget ont om Strage. Men varför måste de feta, fina prestigefyllda musikjournalistjobben alltid gå till en man? Varför inte t ex en kvinnlig musikjournalist? Tja.. en som intervjuat Lana några gånger t ex.".

LÄS OCKSÅ: Olivia Rodrigo anklagas för att kopiera rockstjärnas skivomslag


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA