x

Gina Dirawi släpper debutalbum

Gina Dirawi släpper debutalbum

Hon var en av våra medialt mest synliga personer men drog sig undan när hat och hot begränsade hennes liv. Nu återvänder Gina Dirawi till offentligheten.

Först ut från det kommande debutalbumet Meet Me In Jannah, där Gina samarbetar med Björn Yttling och Freja Drakenberg, är dubbelsingeln Sunday/Live And Die. Båda låtarna hörs i den svenska TV-serien Young Royals som har premiär på Netflix idag 1 juli.- Sunday handlar om att prata mot en gud som inte hör en när man går under. Den var en av de första låtarna vi gjorde, som uppstod otroligt lätt faktiskt. Live And Die är en slags göra slut-låt med världen, ett avsked från någon som ändå vill lämna en sista gåva till den som är villig att lyssna. Hela tagningen är en one take från en live-inspelning där vi hade en grundform som jag skrivit text till, men där hela slutet improviserades. Jag ville ha en låt fri från tydlig form, så vi följde varandra och så blev det som det blev. Det var som att jag kunde se mig själv i ljud för första gången. Det var oerhört tillfredsställande, säger Gina Dirawi enligt pressmeddelandet.

Gina Dirawi hade spelat in musik flera gånger tidigare och för sex–sju år sedan även gett ut några singlar, men det var först när hon kom i kontakt med Björn Yttling (som även är med i bandet Peter Bjorn And John) och Freja Drakenberg (som artist känd under namnet Freja The Dragon) som alla bitar föll på plats.

- Lite som när du träffar någon och blir kär på en gång. Där och då insåg jag att det är det här jag väntat på, fortsätter Gina Dirawi.

Under 2010-talet var Gina Dirawi en av Sveriges medialt mest synliga och uppmärksammade personer. Uppdraget som julvärd i SVT 2015 blev starten på en tillvaro av mordhot, livvakter, avskildhet, posttraumatiskt stressyndrom och i slutändan Jane Magnussons dokumentär Vad hände Gina Dirawi?

Våren 2020 återvände Gina till offentligheten med romanen Paradiset Ligger Under Mammas Fötter och nu, ett drygt år senare, skjuter hon nytt liv i musikkarriären som aldrig riktigt kom på banan då när uppdragen duggade som tätast.

- Musiken och skrivandet har varit mitt hem så länge jag kan minnas. Därför var det viktigt att skriva alla texter till skivan själv för att kunna äga min berättelse, fortsätter Gina Dirawi.

För drygt ett år sedan, när hon i en livssvacka inte kunde sova och tog en nattpromenad runt Söder i Stockholm, bestämde hon sig för att göra ännu ett försök med musiken. Det var då, vid fyratiden på morgonen, hon kontaktade Björn som sen introducerade Freja.

”Vårt sätt att jobba var fantastiskt. Hela processen var väldigt organisk, runt ett hav av instrument. Vi lekte oss fram, varje val var som att så ett litet frö och se det växa till något man inte förväntade sig. Från start hade jag en ganska tydlig bild av vilka ljud jag ville ha, hur känslan och essensen skulle vara arabisk folklore möter svensk melankoli i något slags filmisk Gudssökande sjuttiotals-Tarantinovärld. Men med Björn och Freja kom allt till liv på ett sätt jag inte kunnat förutspå. Det dramatiska soundet är som en spegling av mitt känsloliv, fortsätter Gina Dirawi. 

Såväl Sunday som Live And Die figurerar i Young Royals som visas på Netflix. Den svenska originalserien handlar om en fiktiv kungafamilj, är regisserad av Rojda Sekersöz och Erika Calmeyer och har premiär idag 1 juli – samma dag som dubbelsingeln släpps.

Gina Dirawis debutalbum Meet Me In Jannah kommer i början av nästa år.

LÄS OCKSÅ: Internationell showcasefestival släpper 18 nya artister

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA