x

Kat von D: "Jag trodde att tjejen på omslaget av Hagnesta Hill var sångaren"

Kat von D: "Jag trodde att tjejen på omslaget av Hagnesta Hill var sångaren"

Mångsysslaren Kat von D släpper debutalbum i slutet på augusti. GAFFA har fått ett exklusivt snack med artisten och du hittar henne på augustinumrets omslag.

På den kommande skivan gästar bland andra Dave Grohl från Nirvana och Foo Fighters, skivbolagsgrundaren och rockikonen Linda Perry, Peter Murphy från Bauhaus och Danny Lohner från Nine Inch Nails.  

– När man bor i Los Angeles är man omgiven av så många kreativa, talangfulla människor och jag är lyckligt lottad som har så många otroliga vänner. Så fort jag bestämde mig för att börja göra musik ville alla vara en del av det. 

Dessutom finns Sverige med på ett hörn. Innan Kat började med sin egen musik spelade hon in en duett med det finska bandet The 69 Eyes. De träffades i Sverige med låtskrivarna Sandra Bjurman och Stefan Öhrn som snabbt fattade tycke för Kat. När hon senare berättade för dem att hon jobbade på ett album flög de över till Los Angeles och skrev I Am Nothing ihop med Kat, vilket blev albumets sjunde låt och andra singel.

– Jag hoppas att jag får träffa dem när jag kommer till Sverige för jag tycker att det är en så speciell låt. Den har den där svenska magin strösslad över sig.

KENT OCH SCARFARNA

Kat ler ödmjukt när hon pratar om de stora namnen. Med hjälp från sådana proffs kan hon inte komma på något som har gått fel eller varit svårt med inspelningen av albumet. Det enda jobbiga skulle i så fall vara att ha behövt ställa in förra höstens turné. Men även det rycker hon på axlarna åt. Däremot har hon satt en press på sig själv att leva upp till sina egna förväntningar. Hon blir bedrövad av tanken att behöva gå upp på en scen och använda autotune, eller på annat sätt göra konserterna mindre autentiska. Som med alla andra projekt hon gett sig in på har det varit extremt viktigt för henne att lära sig från grunden och att bemästra de eftersträvade egenskaperna. I det här fallet: att sjunga.

– Visst sjöng jag i kyrkokörer när jag var yngre, men jag var inte en riktig sångerska. Därför tog jag sånglektioner i två år, sex dagar i veckan. Jag har lärt mig att sjunga och hur jag ska bibehålla styrkan i rösten genom en hel turné. 

Samtalet går in på att hon tycker att folk nu för tiden släpper musik för enkelt. Många bryr sig inte tillräckligt mycket. 

– De gör det av fel anledningar och jag hatar det. Jag vill ha kvar någon typ av integritet även efter att folk ser mig live. Om det inte låter bra, hur ska någon kunna känna något? Så är det i alla fall för mig, och jag tycker det är intressant, för ett av mina favoritband är Kent. Jag lyssnade på dem i åratal innan jag ens visste hur de såg ut. Ska jag vara ärlig? Jag trodde att tjejen på omslaget av Hagnesta Hill var sångaren.

Hon skrattar, men säger att hon idag har full koll på hur Jocke Berg ser ut. Efter att hon varit ett fan länge blev de introducerade till varandra för några år sedan. Jocke Berg föreslog då att Kat skulle måla en design som Kent skulle ha på scarfarna de höll på att tillverka. Hon berättar att de fortsatte ha kontakt efter mötet och senare var Jocke också nöjd med hennes design. Men vad som hände sedan vet hon inte.

– Jag har alltid undrat vad som hände med scarfarna, jag vill ju ha en! Jag har fortfarande kvar originalverket. Hur som helst så skulle jag älska att skriva musik med dem. Det är ett av mina favoritband genom alla tider.

Läs en lång intervju med Kat von D i GAFFAs augustinummer! Fixa prenumeration här (endast 40 kronor per nummer)

LISTA: Spektakulära, humoristiska och pinsamma försök till playback


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA