x

Festivaler rasar i Danmark när EM inte visade sig vara superspridare av corona

Festivaler rasar i Danmark när EM inte visade sig vara superspridare av corona

Danska festivaler är arga över diskrimineringen i förhållande till fotboll. De fyra EM-matcherna på Parken i Köpenhamn i juni var inte superspridande händelser av coronaviruset, detta konstateras av två experter till DR News.

De fyra matcherna, som spelades med från 13 000 till nästan 24 000 åskådare, resulterade vardera i mellan 8 och 62 coronainfektioner i förhållande till matchen, säger Danska myndigheten för patientsäkerhet till DR. Enligt Søren Riis Paludan, professor i virologi vid Århus Universitet, och Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi vid Roskilde Universitet, kan de inte kallas superspridarhändelser, skriver DR News.

Viggo Andreasen påpekar dock att infektionsfrekvensen för matcherna Danmark-Belgien och Danmark-Ryssland låg på en relativt hög nivå och tillägger att om stora evenemang ska hållas så bör det inte vara för många av dem. Søren Riis Paludan säger för sin del att man i framtiden bör titta på antalet inlagda - som för närvarande är en låg siffra - snarare än antalet infekterade. Han tillägger att man kanske mycket väl skulle kunna ha genomfört den inställda Roskildefestivalen och säger att ökningen av infektionsfrekvenser de senaste veckorna beror på den nya deltavarianten och inte EM-matcherna.

Siffrorna gör flera festivaler rasande över den diskriminering de tycker att de har utsatts för, eftersom återöppningen av det danska samhället i maj satte ett publiktak för festivaler på 2000 personer före den 1 juli och 5 000 personer efter den 1 juli. Utöver detta fanns krav på sektionsindelning av publik, vilket fick alla stora danska festivaler att omedelbart ställa in. En senare korrigering har öppnat upp för grönt ljus för festivaler med upp till 15 000 personer under perioden 15 augusti till 31 augusti, där även krav på sektionsindelning avskaffades.

Brian Nielsen, festivalboss för NorthSide och Tinderbox, säger till DR Nyheder att han tycker att politikerna har gett fotbollen en särskild status.

"Jag håller med om att EM 2020 är en unik händelse, men jag har svårt att förstå att du kan göra så stor skillnad på kultur och sport och värderade fotboll så mycket högre än någonting annat."

Bent Frandsen, ordförande för Rock Under Broen-festivalen i Middelfart, är ännu hårdare i sin kritik: "Det är ett politiskt beslut att de vill döda all levande musik i Danmark," sa han till DR News.

Kulturminister Joy Mogensen och hälsominister Magnus Heunicke har inte svarat på förfrågningar om att ge sina kommentarer till DR.

I slutet av juni fick danska GAFFA en skriftlig kommentar från kulturminister Joy Mogensen, som då skrev:

"Beslutet om vad man ska öppna och när - och i detta sammanhang tillstånd för fler åskådare på Parken i EM - har fattats av en mycket bred majoritet av parlamentets partier i det senaste återöppningsavtalet. Majoriteten valde att prioritera åskådare för EM i fotboll. Jag är glad, även om jag självklart hade hoppats att det breda kultur- och idrottslivet hade kunnat öppna i samma takt, men jag ser fram emot att vi kontinuerligt öppnar mer och mer och snart kommer tillbaka till en situation utan begränsningar."

Vid samma tillfälle talade danska GAFFA med socialdemokraternas kulturordförande Kasper Sand Kjær om prioriteringen av fotboll framför festivaler. Vid den tiden sa han:

- Hänsynen har först och främst varit att vi talar om fyra fotbollsmatcher, som är ett historiskt, danskt värdskap i fotbolls-EM, som är första gången och kanske den enda gången någonsin i Danmark. Och denna historiska möjlighet vill man ge lite extra möjlighet för fler människor att uppleva. Så det är verkligen det som ligger till grund för det.

- Sedan finns det skillnad om vi jämför med stående eller sittande konserter, och om det är konserter inomhus eller utomhus. Eftersom det också finns en skillnad enligt hälsovårdsmyndigheterna i hur infektionen sprids, både inomhus och utomhus, men också om du sitter på en fast plats eller om du står och rör dig fritt.

Danska GAFFA har utan framgång kontaktat Kasper Sand Kjær för att få en kommentar om bedömningen från de två virologerna och kritiken från festivalerna.

LÄS OCKSÅ: Evenemangsnäringens bidrag till ekonomin större än väntat


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA