x

Rapparen Biz Markie är död

Rapparen Biz Markie är död

Han var en rolig, galen och opretentiös rappare som blev en unik del av hip hopkulturen, men nu har han tragiskt nog gått bort. 

Marcel Theo Hall känd som Biz Markie är död, 57 år gammal. Dödsorsaken har inte meddelats, men rapparen har de senaste åren haft allvarliga hälsoproblem relaterade till typ 2-diabetes. Han fick en stroke och hamnade därefter på hospice. Redan den 1 juli gick det rykte om hans död, men den 16 juli 2021 blev det tyvärr officiellt.

En representant för rapstjärnan, Jenni Izumi, skriver i ett uttalande:

"Det är med djup sorg som vi måste berätta att den här kvällen, med sin fru Tara vid hans sida, så har hiphop-pionjären Biz Markie stillsamt somnat in. Vi är tacksamma för de många samtal, böner och stöd vi har fått under den här svåra tiden."

"Biz skapade ett konstnärligt arv som kommer att firas för alltid av hans kamrater från musikindustrin och hans älskade fans, vars liv han kunde beröra genom musik i över 35 år."

"Han lämnar en fru, många familjemedlemmar och nära vänner som kommer att sakna hans livliga personlighet, ständiga skämt och roliga uppfinningar. Vi ber om respekt att folk låter hans familj sörja sin förlorade älskade i fred."

Biz Markie föddes 1964 i stadsdelen Harlem i New York och växte upp på Long Island, New York. Redan som tonåring började han rappa, köra mänsklig beatboxning, dansa och DJ:a. Han sökte sig till hiphopgemenskapen i New York City, där han upptäcktes av producenten Marley Marl från Juice Crew, som ursprungligen anställde honom som en mänsklig beatboxare för Roxanne Shanté och Big Daddy Kane.

Efter en kort tid började Biz Markie också spela in sina egna låtar, som Make The Music With Your Mouth och Biz Dance som släpptes i slutet av 80-talet. Där visade han sin mänskliga beatboxingförmåga respektive en något underlig dansstil. Han släppte sitt debutalbum Going Off 1988. Albumet var en stor framgång men det var först när han följde upp det med The Biz Never Sleeps året efter som han fick sin största hit, Just a Friend, som nådde en niondeplats på USA: s singellista. Hans humoristiska texter, ofta skrivna ihop med sin vän Big Daddy Kane, och sin attityd gav honom smeknamnet "The Clown Prince Of Hip Hop".

Biz Markie släppte ytterligare tre album, senast Weekend Warrior från 2003 och hans inflytande är stort. Han har gjort avtryck på flera Beastie Boys-album och på 1990-talet spelade Snoop Dogg in en version av Biz gamla hit Vapors i en tid då coverversioner annars var obefintliga inom rap. 

Mycket mer kan sägas om Biz Markie. Han gillade att äta frukost till middag. Han hade en gigantisk samling av både Star Wars-karaktärer och Barbie-dockor. Han var den första rapparen som pratade i mobiltelefon i en musikvideo, i Rob Bases It Takes Two. Men viktigast av allt, genom åren har han varit hiphopens hovnarr och samtidigt representerat en fristad inom genren.LÄS OCKSÅ: Daniel Adams-Ray åker på Sverigeturné


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA