x

Fools Gold är tillbaka med artistsläpp för två städer

Fools Gold är tillbaka med artistsläpp för två städer

2018 lanserades projektet Fools Gold som är en festival och marknad för fristående skivbolag. Under 2018 och 2019 samlades många av Sveriges fristående skivbolag i Tantolunden i Stockholm för en heldag med livemusik, skivmarknad och parkhäng, öppet för alla och helt gratis, ett event som 2019 lockade ca 2500 besökare under dagen.
  
2020 tvingades Fools Gold till uppehåll men 2021 är de tillbaka med festivaler både i Malmö och Stockholm. Den 7 augusti är det dags på Plan B i Malmö och den 28 augusti i Tantolunden i Stockholm, där respektive line-up i sann Fools Gold-manér innehåller noise, psyk, pop, rock, punk, DIY, folk, indie, veteraner, nykomlingar och allt däremellan. 

Line-up Fools Gold Malmö:

Bathouse - Skivbolag: Happiest Place Records

Bathouse är en noiserockstrio och låter ungefär som 2020 hade känts med dist ovanpå. Det självbetitlade debutalbumet släpptes i fjol på Happiest Place Records och nu är de redo att blåsa iväg vädret den 7 augusti!
 
Coral - Skivbolag: Please Like It

Miranda Coral Engholm växte upp på Österlen men har sina rötter i Argentina och Stockholm. Som 16-åring bar flyttlasset till Malmö och hon började plugga musik. När hon efter sin examen äntligen kunde koppla bort musik från läxor växte snabbt en stor klunga låtar fram som hon delade via SoundCloud under sitt mellannamn Coral. Tidigare i år släpptes debutalbumet Spoon som blandar gammalt med nytt och kombinerar egna telefoninspelningar med producenten Joakim Lindbergs finjusterade men samtidigt råa produktion. 

Hollow Ship - Skivbolag: PNKSLM Recordings

När Hollow Ship valde bandnamn var det samtidigt formuleringen av en musikalisk vision. Det ihåliga skeppet skulle fyllas med futuristiska idéer och färdas genom tid och rum till lyssnaren på den andra sidan. Med medlemmar från olika musikaliska bakgrunder och en producent med djärva idéer blandas psykrock, jazz och hip hop till en enhetlig vägg av ljud.

Katthem - Skivbolag: Welfare Sounds

Katthem bildades 2014 och det ivrigt turnerande gänget har idag tassarna i både Stockholm och Göteborg. Bandet består av fyra hemmagjorda multiinstrumentalister som alla har flytande roller i bandet. Soundet är lika melodiöst som skitigt och texterna rymmer både humor, allvar och en barnsligt trotsig attityd. Efter två tidigare EPs släppte bandet under 2020 sitt debutalbum Vackra Lögnerskor som består av indiepunk med influenser av western, jazz och stonerrock.

Radula - Skivbolag: Pacaya Records

Radula startade i en längtan att få stänga in sig långt bort från en skitnödig, snubbig och konservativ musikscen för att få lära sig nya saker, spela hårt och löst, naivt och grubblande, skojigt och allvarligt, skrika fint och sjunga fult. Under fjolåret släpptes debutalbumet Lovechild, ett album om vad det kostar att ta socialt ansvar, att känna alla djuren i skogen, om att idioter marscherar in och suddar ut ens historia och hur det är att vara en häst född i en människas kropp.

Radula består av Hillevi Duus, Tove Möller och Ella Blixt, som har fötter och rötter i andra musikprojekt. Trion förenades i en febrig fantasi om att få skapa musik där allt är tillåtet, leka sig ut på hal is och vårda varandras kval. I gammal hederlig DIY-anda har de under åren bokat sina egna turnéer, sytt sina egna scenkläder, skapat egen merch med mera. Allt de gör, gör de tillsammans.

Stilla Havet - Skivbolag: Novoton

Fjolåret började med laser, rök och stök men avlöstes av en intensiv tid skrivande och studio. Resultatet blev albumet Samtiden Sliter Oss Isär som släpptes tidigare i år.

Musiken är starkt influerad av 1980-talets new wave-band och texterna rör sig mellan minnets mörkaste vrår och internets djupaste trollhål och det arytmiska dunkande av stenar mot bostadsrätternas härdade glasbarriärer.

Wy - Skivbolag: Rama Lama Records

Sedan debuten 2016 har det äkta paret och duon Wy stadigt utvecklat sitt sound och låtskriveri. Tidigare i år släpptes Marriage, duons tredje album som är ljudet av ett Wy som rör sig både framåt och bakåt samtidigt, resultatet av ett band som växt in i sig själva och sin musik.

Wy är en akt som är som bäst när man visar sig som mest sårbara. De sticker ut genom den råa, nästintill brutala känsla man fångar och förmedlar med sin musik. En Wy-låt i sin allra bästa form är ljudet av att öppna upp sig och låta känslorna flöda oavsett vart de tar en, att släppa kontrollen och låta smärtan, ilskan, rädslan, hoppet och kärleken styra. Dessa känslor tonsätter bandet med sitt atmosfäriska och cinematiska sound vilket tillsammans skapar en musik med kraft i sig.

YAST - Skivbolag: Adrian Recordings

I den lilla staden Sandviken växte bandmedlemmarna upp och formade YAST år 2007. Snabbspola till 2010 och bandet har flyttat söderut till Malmö. Förstärkta med rytmsektionen från postrockbandet Aerial - också från Sandviken – så är YAST nu fulltaliga. Det tog två år till av konstant repande och gigande innan YAST förfinat det distade och drömmiga psych-pop sound vi idag associerar med dem och som hörs både live och i inspelat format.

You Thant - Skivbolag: Sämjan

You Thant är en kvintett med tre ben i Leipzig och två i Sverige. Med influenser från techno, hiphop, kraut och noise så rider de med i den nya vågen av alternativ indierock. Debutalbumet Dinner For Two släpptes förra året och spelades in i ett övergivet hus i en avlägsen skog. Albumet skriker DIY, det är 11 spår vars sound innehåller allt ifrån glitchy elektroballader till polyrytmisk konstrock och syntpunk. You Thant har attityd, nyfikenhet och en oändlig experimentlust.

Line-up Fools Gold Stockholm:

Bromander - Skivbolag: Youth Recordings

Bakom artistnamnet Bromander hittar vi den emigrerade Ålänningen Staffan Lindström som efter sju år som modell bärandes Gucci, Hermes och Givenchy på Milanos modevisningar numera också titulerar sig som artist. Senaste skivan Underströmmar handlar om  att vara människa och att konfrontera sådant som vi kanske inte gärna vill konfrontera. Som vetskapen om att vi är på väg mot en ekologisk katastrof eller att tiden klöser sönder oss inifrån och utanpå. Att vi är svaga. Men vi blir starka tillsammans och man måste stötta dem som orkar kämpa för en bättre värld.

Duschpalatset - Skivbolag: Startracks

Sprungna ur Umeås tradition av gitarrstök debuterade Duschpalatset 2017 med skrammelpärlan Drönare. Bandet sjunger om tristess, psykisk ohälsa och utanförskap men på ett lättsamt och roligt vis. Duschpalatset släppte 2019 debutalbumet Vinnarmusik och spelade runt på landets indieklubbar. Under 2020 släpptes ett gäng singlar, är kanske ett nytt album på gång?

Ghlow - Skivbolag: PNKSLM Recordings

Multikonstnärerna Emilie de Blanche och Nikolay Evdokimov, till vardags skulptör respektive tatuerare har båda breda musikaliska bakgrunder. Fiolen plockade de Blanche upp redan vid två års ålder och Evdomikov, född i Ryssland, spelade i ett gäng politiskt orienterade band under 90-talet. Förenade av viljan att experimentera och tänja gränser bildade de Ghlow 2017. Förbered er på att både få era sinnen och kroppar utmanade under deras spelning på Fools Gold.

Hey Elbow - Skivbolag: Adrian Recordings

Hey Elbow från Malmö har hittat fram till en egen demokratisk och sfärisk musikgalax med sin suggestiva och personliga konstpop där alla tre medlemmar har lika stort inflytande på skaparprocessen. Grundidén har sedan starten varit att skriva och spela musik som alla tre medlemmar är en lika stor del av. Alla instrument får ta lika mycket plats och alla medlemmar turas om att vara i fokus och att hålla sig i bakgrunden. Musiken hämtar inspiration från såväl musik som konst. Låtarna till senaste skivan We Three improviserades fram i ett hus i Skåne och vistelsen där bestod av timtals av jam, kaffedrickande och träningspass. 

Mary Anne's Polar Rig - Skivbolag: Please Like It

De overallbärande punkpoparna i Mary Anne’s Polar Rig bildades efter att trummisen Philip Lindskog upptäckte sångerskan Malin Hofvanders SoundCloud full med halvhemliga demoinspelningar. Snart hade gitarristen Harald Ingvarsson och basisten Jesper Olsson anslutit och ett band hade uppstått. Debutalbumet Makes You Happy släpptes tidigare i år och bandet är nu en duo bestående av Malin och Harald.

Mary's Kids - Skivbolag: Beluga Records

Med en historia som sträcker sig tillbaka till år 2006 i Oslo har Mary’s Kids genomgått ett stort antal medlemsbyten men låter inte det få dem att ge upp. Bandet har rötterna i den amerikanska punktraditionen som blandas upp med skandinavisk garage. Bandet släpper snart en splitsingel med Martin Savage Gang, det första släppet på länge.

Mia Maria Johansson - Skivbolag: Lazy Octopus Records

Mia Maria Johansson har varit aktiv på Stockholms undergroundscen sedan tidigt 2000-tal och har tidigare spelat i indie/electro/punk-bandet Meine Kleine Deutsche och är numera  även en del av punkbandet Snake. Nu är hon aktuell under eget namn med debutalbumet Slay som släpptes via Lazy Octopus Records i början av 2021.

Live har hon sällskap på scen av medlemmar från bland annat Matriarkatet, Glenn Echo och Twin Pigs.

Petra Mases - Skivbolag: Strangers Candy

Falubaserade Petra Mases som sedan mitten av 00-talet setts som sångerska i indiepopbandet Francis debuterade som soloartist hösten 2019, där vi för första gången fick höra Petra Mases på svenska. I början av 2020 släpptes även en cover på dansbandsklassikern Inget Stoppar Oss Nu, känd från Colin Nutleys film Black Jack.

Petra Mases debut-EP Marken Vid Min Väg släpptes i våras och innehöll singlarna Rättvik och Närmre. Spelningen på Fools Gold blir Petra Mases första sedan EP-släppet.

Steve Buscemi's Dreamy Eyes - Skivbolag: Rama Lama Records

Sedan debuten 2016 har bandet ständigt utvecklats och nått fler och fler med sin dynamiska indiepop och energiska liveframträdanden. I fjol släpptes debutalbumet Sweetie som följdes av turnédatum i Storbritannien och Sverige innan pandemin förstörde planerna. Sedan dess har bandet jobbat på nytt material som vi kanske blir bland de första att höra i Tantolunden den 28 augusti?Sverige har för tillfället en stadigt växande fristående musikscen. En bidragande anledning till de senaste årens utveckling är fristående skivbolag drivna av eldsjälar som gör allt från att arrangera spelningar, trycka vinyler och föra fram nya artister.

Festivalen och marknaden Fools Gold vill samla styrkorna och föra samman denna rörelse till en och samma plats, samt på sikt bygga en plattform som kan gynna samarbeten och scenen i stort. Samtidigt vill Fools Gold vara ett initiativ för att sänka tröskeln in på den svenska indiescenen där konserterna ofta arrangeras på barer med 18-årsgräns och inträde. Genom att på dagtid flytta ut i en central park utan inträde hoppas de kunna ge både kulturutövarna och besökarna en chans att möta något nytt.

LÄS OCKSÅ: GAFFA På Græs – två dagars musikfestival


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA