x

10 år sedan Amy Winehouses tragiska bortgång

10 år sedan Amy Winehouses tragiska bortgång

Idag den 23 juli är det tio år sedan Amy Winehouse dog av oavsiktlig alkoholförgiftning, bara 27 år gammal. För övrigt samma ålder som musikerna Brian Jones från The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison och Kurt Cobain befann sig i när deras liv fick ett allt för tidigt slut och de gick med i vad som kallas 27-klubben.

Sångerskan arbetade med sitt tredje album – uppföljaren till succén Back To Black – men hennes hårda leverne med drog- och alkoholproblem skulle få sig ett abrupt slut när hon hittades död i sitt hem i London natten efter en annan händelse som sände chockvågor runt om världen, nämligen terrordådet på Utöya i Oslo 2011. 

Winehouse släppte 2003 sitt hyllade debutalbum Frank, och blev den första kvinnan att plocka hem hela fem Grammy Award-vinster med sitt andra och sista album Back To Black 2006. Artister som Lady GagaDuffy och Adele har alla nämnt Winehouse som den som banade vägen för dem inom popmusiken.

I december 2011 släpptes samlingsskivan Lioness: Hidden Treasures, med tidigare outgivna låtar och demos. Och 2015 gavs dokumentären Amy ut med tillhörande soundtrack, men efter kritik från pappan som tyckte att den smutskastade hans dotter så är nu en ny dokumentär under produktion där mamma Janis kommer att ge sin sin version av sin dotter, enligt Aftonbladet.

En dag som denna så minns vi Amy Winehouse stora gärning inom musiken där hon för evigt har en plats som en av de allra största artisterna.LÄS OCKSÅ: Managern Ash Pournouri berättar för första gången om allt kring Aviciis bortgång


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA