x

Sverige näst bäst i världen på musikexport – "detta är inget som kommer att bestå av sig själv"

Sverige näst bäst i världen på musikexport – "detta är inget som kommer att bestå av sig själv"

Sverige är ett av tre länder i hela världen som är nettoexportörer av musik, det vill säga får in mer ersättning för musik som spelas utomlands än vad som betalas till utlandet, visar en rapport från Export Music Sweden. 

Varje år samlar STIM in ersättning för svensk musik som spelats i utlandet, och fördelar den till respektive upphovspersoner. På samma sätt samlas det in ersättning för utländsk musik som spelats i Sverige, som sedan skickas till musikskaparna i utlandet. Räknat i kronor samlade STIM 2019 in 693 miljoner från resten av världen, och betalade ut 261 miljoner till utlandet, vilket betyder en exportratio på 2,7, enligt ett pressmeddelande. Detta placerar Sverige på en andraplats efter USA med en exportratio på 4,5 och före Storbritannien med 2,2 – de enda tre länderna i världen som är nettoexportörer av musik.

– Att Sverige är näst bäst i världen på låtskrivande är ett styrkebevis för våra medlemmars skicklighet och kreativitet. Men som rapporten också visar är det viktigt att svensk musikexport får stöd om vi vill behålla vår position – detta är inget som kommer att bestå av sig själv, säger Peter Lindström, TF. VD för STIM i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten från Export Music Sweden har den svenska musikexporten också stor potential att växa ytterligare.

– Sveriges inhemska marknad för streamad musik är i princip redan mättad – över fem miljoner svenskar använder idag Spotify eller någon annan musiktjänst. Om vår musikindustri ska växa ytterligare måste vi alltså satsa mer på exporten, och sprida svensk musik till nya marknader. Detta medför ju också positiva sidoeffekter, som mer skatteintäkter och ökad kännedom för Sverige utomlands, säger Peter Lindström.

Den färska rapporten är enligt pressmeddelandet framtagen av oberoende experter inom musikindustrin, Will Page och David Safir, på uppdrag av Export Music Sweden – en organisation som arbetar för att främja svensk musikexport, och ägs av STIM, SAMI och IFPI. Här kan du läsa rapporten.

LÄS OCKSÅ: 25 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA