x

The Vaccines frontman bytte liv med en främling – fick inspiration till nytt album

The Vaccines frontman bytte liv med en främling – fick inspiration till nytt album

Efter överraskningsspelningen på Latitude Festival och en konsert på London Forum förra månaden släppte brittiska gitarrpopbandet The Vaccines nyligen sin nya singel Alone Star från det kommande femte album Back In Love City som är ute 10 september. Man har även släppt en video till den nya singeln.– Vi ville att Alone Star-videon skulle vara hoppfull och fånga ögonblicket när man inser att allt inte är förlorat, säger gitarristen och sångaren Justin Young om den nya videon i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Alla som har kört genom öknen till Las Vegas känner till kasinona vid vägkanten som börjar dyka upp och lysa upp motorvägarna när man kommer in i Nevada. Det här motellet är exakt samma sorts institution, som existerar i skuggan av Love City där känslor av alla slag kan hittas om man bara tittar tillräckligt länge. Mexiko är en av våra favoritplatser i världen och en intensivt karaktärsfull plats, bokstavligen några meter från den plats där vi spelade in den här låten, så det kändes som den perfekta platsen för våra protagonister att hitta det de letade efter.

Det kommande albumet Back In Love City är inspelat i Sonic Ranch, El Paso, Texas, med svenska producenten Daniel Ledinsky (som tidigare samarbetat med bland andra Tove Lo, Zara Larson och Rihanna). Skivan är inspirerad av fiktiva städer – från Ridley Scotts version av Los Angeles i Blade Runner till Cowboy Beebops Fear City – och platser som Las Vegas, Tijuana och Tokyo.

Idén om Love City tog form när bandets frontman Justin Young gjorde ett tillfälligt husbyte i Los Angeles, vilket gav bränsle åt hans fascination för avstängdhet:

– Jag bytte bokstavligen liv med en främling. Jag bodde i hans hus och körde hans bil medan han bodde i mitt, men vi hade aldrig träffats och hade inga tidigare kontakter.

Love City är en modern nöjesö – lika delar utopi och dystopi – och föddes ur bandets fascination för känslor som varor och desperationen för mänsklig kontakt.

– På vissa uppenbara sätt är vi mer sammankopplade än någonsin. Men vi är också mer polariserade än på 100 år och världen blir kallare. Tänk om det fanns en plats där kärleken och andra känslor hade tagit slut – men där man kunde åka till Love City för att få dem?, säger Justin Young.

Han föreställde sig The Vaccines som husbandet i Love City, en plats där säkerhet, tröst och tillfredsställelse erbjuds lika mycket som kärlek, där mental och fysisk njutning är till salu och där ingen behöver vara ensam.

Skivan färdigställdes i början av 2020 och mixades av Andrew Maury (Lizzo, Post Malone) med ytterligare produktion från Fryars (Pharrell Williams, Mark Ronson). Det är inte en lock down-skiva, men dess tema om eskapism i det moderna livet resonerar mer än någonsin i pandemins tid.

Back In Love City låtlista: 

1: Back In Love City 
2: Alone Star 
3: Headphones Baby 
4: Wanderlust 
5: Paranormal Romance 
6: El Paso 
7: Jump Off The Top 
8: XCT 
9: Bandit 
10: Peoples Republic Of Desire 
11: Savage 
12: Heart Land 
13: Pink Water Pistols

The Vaccines består av Justin Young (sång, gitarr), Freddie Cowan (gitarr, sång), Árni Árnason (bas, sång), Tim Lanham (keyboards) och Yoann Intoni (trummor). Sedan bandets start har de sålt över två miljoner skivor över hela världen. Den nya skivan följer efter tioårsjubileet av deras debut What Did You Expect From The Vaccines? 

LÄS OCKSÅ: Duran Duran samarbetar med Giorgio Moroder, Tove Lo och Graham Coxon


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA