x

Kool And The Gang-medgrundare död

Kool And The Gang-medgrundare död

Dennis Thomas (längst till vänster på fotot) var medgrundare av jazz-, soul- och funkgruppen Kool And The Gang som bildades 1964 och har varit fast medlem sedan dess. Nu har han somnat in 70 år gammal, skriver bandet på Facebook.

Dennis Thomas var med och bildade bandet, ursprungligen kallat The Jazziacs, i New Jersey tillsammans med bland annat bröderna Robert "Kool" Bell och Ronald Bell (som dog förra året) och fyra andra vänner, som alla var i tonåren på tiden det begav sig. Efter flera namnbyten valde bandet 1969 namnet Kool And The Gang. Dennis Thomas spelade altsaxofon, flöjt och slagverk och var bandets stajlist och var också känd för sina hattar och sin fashionabla klädsel, skriver bandet. I bandets tidiga år var det också han som tog hand om gruppens intjänade pengar, som han förvarade i en papperspåse i sin saxofon, skriver gruppen vidare.

Dennis Thomas sista uppträdande med bandet var på Hollywood Bowl i Los Angeles på den amerikanska nationaldagen, 4 juli, i år.

I början spelade bandet jazz, men snart började R&B-influenserna ta över. Bandet släppte ett antal skivor i början av 70-talet och slog igenom 1973 när de gav ut sitt fjärde album, guldsäljande Wild And Peaceful. Den bär på tre stora hits: Funky Stuff, Jungle Boogie och Hollywood Swingers.När disco började bli populärt runt 1976 överskuggades gruppen av nya artister, men de kom tillbaka med mer mainstream-orienterade discohits och lade R&B och funk bakom sig. 1979 släppte de albumet Ladies' Night, som bestod av lättillgänglig disco.Titellåten blev en stor hit och början på strömmen av gruppens mest kända hits. 1980 släppte de Celebration, som idag är en av gruppens mest kända låtar. I början av 1980-talet hade de flera hits som Get Down On It, Joanna, Cherish och Fresh.

Gruppen tappade kommersiellt inflytande efter 80-talet, men fortsatte att turnera och släppa skivor. Deras senaste album är julskivan Kool For The Holidays från 2013. 21 augusti släpper de ett nytt album med titeln Perfect Union.

Bandet har genom åren fått två Grammys och sju American Music Awards och har sålt cirka 70 miljoner skivor världen över. Deras funkiga låtar har varit en enorm inspiration i hiphop-svängen, och enligt deras eget uttalande är de det mest samplade bandet någonsin.

Lyssna på Who's Gonna Take The Weight från 1971 med ett inledande tal av Dennis Thomas:LÄS OCKSÅ: Brian May håller inte med Eric Clapton – kallar antivaxxare galna


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA