x

Rättegången mot R. Kelly är igång – anklagas för övergrepp

Rättegången mot R. Kelly är igång – anklagas för övergrepp

I måndags inleddes rättegången mot R&B-artisten R. Kelly i New York där han står åtalad för sexuella övergrepp. En man och ett 20-tal kvinnor har anmält honom och han är även åtalad för mutbrott och utpressning. I två andra städer, Minnesota och Chicago, står han dessutom anklagad för sexbrott respektive barnpornografibrott. R. Kelly nekar till alla anklagelser.

Artisten har ständigt haft anklagelser om övergrepp runt sig i över 20 års tid och dokumentären Surviving R. Kelly tog upp det till ytan, när kvinnor intervjuades och förklarade att de hade varit minderåriga när R. Kelly hade inlett sexuella relationer med dem. 

Hans musik har varit uppskattad världen över sedan 90- och 00-talet, men det börjar bli allt svårare för fans att skilja på verk och upphovsman. 

– Man lyssnar inte på R. Kelly idag, för han sjöng mycket utifrån sig själv och situationerna han var i. Om man då tänker att situationerna är med de här minderåriga tjejerna som han försökte kontrollera i kropp och själ, det känns lite smutsigt, säger radioproducenten Navid Badey enligt SVT Kultur.

R. Kelly har tidigare åtalats i liknande mål men det har då slutat i friande domar och förlikningar. Denna gång har han suttit häktad sedan sommaren 2019 och rättegången som nyligen påbörjades har skjutits upp på grund av pandemin. 

Det är snart 20 år sedan lika välkända R&B-artisten Aaliyah omkom i en tragisk flygplansolycka på Bahamas. En av sakerna som kommer att tas upp i rätten denna gång är R. Kellys olagliga giftermål med henne när hon var blott 15 år gammal och han var 27.

– Han har haft ett starkt team runt omkring sig i många år som lyckats tysta ned det som hänt. Men nu går hans rykte och karriär inte att rädda, fortsätter Navid Bavey enligt SVT Kultur.LÄS OCKSÅ: Snart 20 år sedan Aaliyahs död – musiken släpps på Spotify


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA