x

Little Jinder och Peter Siepen leder SVT:s nya musiksatsning Svenska Hits

Little Jinder och Peter Siepen leder SVT:s nya musiksatsning Svenska Hits

I höst lanseras SVT:s nya satsning Svenska Hits, ett musikjubileum som kommer sändas en gång om året och som lyfter olika populärmusikaliska händelser från senaste seklet och hitsen från den tiden. I premiäravsnittet Save Tonight – Svenska Hits Från Videoeran firas den musikaliska era där musikvideon stod i centrum, och som startade för 40 år sedan i samband med att TV-kanalen MTV sände sitt första program 1981.

Kvällen kommer ledas av gamla ZTV-programledaren och DJ:n Peter Siepen samt artisten och musikproducenten Josefine Jinder (även känd under artistnamnet Little Jinder). Det blir en nutidsnostalgisk helkvällskonsert där Amason och Rebecca & Fiona är husband. TIllsammans med några av landets mest aktuella och folkkära artister Mapei, Eva Dahlgren och Eagle-Eye Cherry med flera, tolkar de några av de största musikvideohitsen från 1981-2001.

Save Tonight – Svenska Hits Från Videoeran sänds lördagen den 25 september på SVT1 kl. 20.00. En kväll av artistsamarbeten. Till exempel ska Eva Dahlgren sjunga Vem Tänder Stjärnorna med Amason, 30 år efter att låten vann Årets Låt på Grammis. Liveframträdanden varvas med inslag och intervjuer och sätts i sitt sammanhang av SVT:s egna Grammisprisade musikexpert Per Sinding Larsen som ger perspektiv och analyser.

Peter Siepen var i tidiga 20-årsåldern när MTV startade och såg med egna ögon hur musikbranschen anpassade sig till det nya formatet, som dominerade det musikaliska uttrycket under lång tid framöver. I början på 1990-talet jobbade Peter som programledare på ZTV, den svenska motsvarigheten till MTV.

Josefine (Little Jinder) föddes in i musikvideoerans kulm 1988. Musikvideon var en självklar del av den musik hon lyssnade på och växte upp med. 

Prisade bandet Amason är inga främlingar för husbands-sammanhanget. I samband med att Augustifamiljen slutade som husband för På Spåret tog Amason över och spelade under säsongen 2019/2020. 

Duon Rebecca & Fiona inspireras gärna av 80- och 90-talets musik när de själva producerar, men hur går de egentligen tillväga för att skapa en modern hit av en låt som släpptes för 39 år sedan? Svaret får du 25 september på SVT1 kl. 20.00 när Save Tonight – Svenska Hits Från Videoeran sänds.

LÄS OCKSÅ: David Bowie konfronterade MTV – “Varför visar ni så få svarta artister?”

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA