x

José González släpper ny singel – turnépremiär i hemstaden

José González släpper ny singel – turnépremiär i hemstaden

José González släppte igår sin nya glada och positiva singel Swing där videon hade premiär på en TikTok-livestream med fokus på att inspirera till självkänsla och självförtroende. 

– Swing är en låt med bara bra vibbar! Musikaliskt är den inspirerad av highlife från Ghana och dansmusik från Karibien och Brasilien. Med dubbade gitarrer och en melodiös bass-slinga över ett trummaskinbeat så har jag försökt skapa en låt som handlar om att dansa och följa dina naturliga impulser, säger José González i ett pressmeddelande.

Efter El Invento, Visions och Head On är Swing den fjärde singeln som släpps från José González kommande album Local Valley som är ute 17 september. 

– Jag funderade på idéer för Swing när jag snubblade över en vetenskaplig uppsats som handlade om fåglars beteendemönster och hur de rör sig när de flyger. Jag tycker att fåglars naturliga koreografi är väldigt vacker, som en form av dans, men skapad för överlevnad, säger videoregissören Mikel Cee Karlsson i ett pressmeddelande.Han fick en idé om att skapa en typ av alternativ dansvideo, och att använda vardagliga rörelser som man ser dagligen, till exempel som på en svensk strand.

– Jag ville undersöka vilken naturlig koreografi jag kunde hitta där, i den basala interaktionen mellan människor, djur och ting. Att försöka fokusera på specifika rörelser och mönster för att hitta någon form av banala, men vackra och ikoniska bilder från vardagen, och få dessa bilder att dansa, fortsätter Mikel Cee Karlsson.

Det gick fort för José González efter albumdebuten 2003. Året därpå fick han en Grammis som Årets Nykomling och både Crosses och Heartbeats gick varma på radions P3. Den senare, en avskalad tolkning av The Knifes låt, hördes snart därefter i en reklamfilm och ledde till att lyssnare från hela världen upptäckte den lågmälde sångaren och gitarristen från Göteborg. Något år senare ringlade sig kön runt kvarteret inför hans showcase på festivalen South By Southwest i Austin.

Sedan dess har han byggt upp en stor internationell publik och uppträtt för fullsatta hus världen över. I fjol uppträdde José González på Nobelceremonin, då han premiärspelade ett spår från nya albumet Local Valley. Och nu är det dags för turné i Europa och USA där det blir världspremiär för turnén 12 september när han uppträder i en livestreamad konsert från hemstaden Göteborg. Den enda svenska spelningen på turnén.

LÄS OCKSÅ: Timbuktu är tillbaka med nytt album – "med trauman transformerad till glädje"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA