x

Första vittnet mot R. Kelly: "Han visste att jag var minderårig"

Första vittnet mot R. Kelly: "Han visste att jag var minderårig"

Rättegången mot den 54-årige R&B-sångaren R. Kelly, som anklagas för sexuella övergrepp mot minderåriga, utpressning och mutor, har inletts i en domstol i Brooklyn, New York och nu har det första vittnet förhörts.

Bland annat anklagas sångaren för att ha tillskaffat sig ett antal minderåriga som fungerade som sexslavar och som skulle lyda hans minsta vink. De ska ha tvingats be honom om lov att få äta och gå på toaletten, de fick inte titta på andra män och beordrades att kalla honom "pappa". Han anklagas även för att ha använt livvakter, förare, advokater med mera för att hjälpa till att utföra och dölja sina gärningar.

Det första vittnet som förhördes var en 28-årig kvinna vid namn Jerhonda Johnson Pace. Hon berättade för BBC att Kelly visste att hon var ett fan av sångaren och att hon var minderårig när de hade sex 2009 i Chicago, där lagen säger att en vuxen inte får ha sexuellt umgänge med någon under 17 år. Hon sa till en början att hon var 19, men erkände senare – den dag de hade sex för första gången – att hon bara var 16 år gammal. När Kelly hörde detta svarade han att Pace borde berätta för alla att hon var 19 år gammal - "och bete sig som 21".

R. Kellys försvarsadvokat, Nicole Blank Becker, menar att de påstådda offren var "groupies" som frivilligt gick med på att ha sex med stjärnan innan de senare blev "onda". Hon sa också att några av kvinnorna hade långvariga, "vackra" relationer med Kelly, medan andra "skröt över att vara med en superstjärna" och att Kelly var ett "offer" för kvinnorna.

Som svar på detta hävdade åklagaren Maria Melendez att Kelly var ett "rovdjur" som behandlade sina offer som "objekt". Hon sa också att sångaren använde "lögner, manipulation, hot och fysiska övergrepp för att dominera sina offer och för att undvika att ställas till svars i åratal."

Hon tillade att Kelly hade filmat sina offer medan han hade sex med dem och hotat att publicera filmerna om de berättade för andra om sina upplevelser.

R. Kelly, som har häktats i två år, riskerar upp till 30 års fängelse. Han nekar till alla anklagelser. Han har också åtalats i andra liknande fall i både Illionis och Minnesota.

R&B-sångaren hade enorma framgångar på 90-, 00- och tidiga 10-talet och har sålt mer än 75 miljoner skivor. Hans största hits inkluderar I Believe I Can Fly och I'm Your Angel med Celine Dion. Men hans skivförsäljning och strömningssiffror sjönk under åren fram till hans gripande. År 2019, strax efter premiären av dokumentären Surviving R. Kelly, så fick han sparken från sitt skivbolag RCA.

LÄS OCKSÅ: Rättegången mot R. Kelly är igång – anklagas för övergrepp


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA