x

Påstådda övergrepp är omöjliga enligt författaren till Bob Dylan-biografi

Påstådda övergrepp är omöjliga enligt författaren till Bob Dylan-biografi

Den nu 80-årige amerikanske artisten Bob Dylan står inför anklagelser om övergrepp, men nu finns det tvivel om han ens har varit på de platser där incidenterna ska ha ägt rum.

Förra veckan anklagades Bob Dylan för att ha våldtagit en då 12-årig tjej 1965. Nu säger den engelska författaren Clinton Heylin, som bland annat har skrivit mycket om Dylans liv och arbete, att det finns hål i tidsramen som offret beskriver.

Enligt den nu 68-åriga kvinnan, som kallas J.C. enligt stämningsansökan, blev Dylan vän med henne under en sexveckorsperiod under våren 1965, under vilken han sägs ha misshandlat henne fysiskt och emotionellt. Åtalet hävdar vidare att Dylan påstås ha gett kvinnan droger och alkohol i samband med de sexuella övergreppen, och bland annat orsakat "svår psykisk smärta, förnedring, rädsla, ilska, depression, ångest, personlig oro och förlorad tro".

Clinton Heylin har ifrågasatt anklagelserna i Huffington Post, och han tror inte att Dylan var i New York under de sex veckor som kvinnan beskriver. Hans senaste verk The Double Life Of Bob Dylan: A Restless, Hungry Feeling, 1941-1966 publicerades i maj i år och täcker bland annat de år då misshandeln och utnyttjandet av kvinnan ska ha ägt rum.

– Det är inte möjligt. Dylan var på turné i Europa vid den tiden och var i Los Angeles i två av veckorna, plus en dag eller två på Woodstock. Turnén varade i 10 dagar, men Bob flög till London den 26 april och anlände till New York igen den 3 juni. Om Dylan var i New York i mitten av april var det inte mer än en dag eller två. Han tillbringade större delen av sin tid på Woodstock när han inte turnerade”, säger Heylin.

Han tillägger att Dylan filmades för en dokumentär under den period som övergreppen påstås ha ägt rum under. Enligt Heylin följdes artisten av ett filmteam för att spela in Don't Look Back, som regisseras av DA Pennebaker, och som gavs ut 1967. Han har därför svårt att se hur Dylan under samma period kunde ha begått de övergrepp som åklagarna beskrev.

LÄS OCKSÅ: Bob Dylan anklagas för sexuellt övergrepp mot barn


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA