x

Gatumusikanten Horst "Munspelsmannen" Holfreter är död

Gatumusikanten Horst "Munspelsmannen" Holfreter är död

Den omtalade gatumusikanten Horst Holtfreter, i folkmun kallad Munspelsmannen, gick bort tidigare i sommar i Sverige. Detta meddelar nu Facebooksidan Munspelsmannen som har följt personen som gjorde sig ett namn på Stockholms gator. 

"Hej, vi kan meddela er alla att Horst är avliden. Han avled den 6 juni ...”, citerar sidan Lars Eriksson från Stockholms Begravningstjänst.

Horst "Hotte" Holtfreter föddes 20 juni 1957 i Schwerin, Östtyskland. Han var en hemlös gatumusikant och Stockholmsprofil men utbildad till civilingenjör. Holfreter kom till Stockholm i augusti 2002. Efter att ha fått ett munspel av två kvinnor på julafton samma år började han profilera sig i egenskap av gatumusiker, känd för sitt excentriska och energiska munspelande, ofta med en radioapparat tryckt mot sitt vänstra öra.

Vanligtvis såg man Holtfreter vid Sergels torg dagtid och vid Stureplan kvällstid. De senare åren sågs han främst kring Stureplan.

I slutet av januari 2009 skickades han åter till Berlin, där han tidigare bott i 14 år. Orsaken var en tvåårig utvisning efter att han hamnat i ett slagsmål. I Berlin har han framträtt kring Nollendorfplatz, och uppmärksammades i media vintern 2010 för ett igloo-liknande snöbygge han uppfört och bodde i. Ett nyhetsklipp om igloon kan ses här.

I slutet av november 2015 återvände Holtfreter till Stockholm.

2006 gjordes en kortfilmsdokumentär om Holtfreter, Horst – Munspelskungen, av serietecknaren David Liljemark med Lukas Moodysson som producent. 2006 släppte även rockgruppen Mando Diao Holfreter-hyllningen Good Morning, Herr Horst, som hittas på albumet Ode To Ochrasy

Låten släpptes också som singel i Holfreters hemland, Tyskland.

Horst Holtfreter blev 63 år gammal.

LÄS OCKSÅ: David Bowie konfronterade MTV – “Varför visar ni så få svarta artister?”


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA