x

Kanye Wests efterlängtade album Donda har släppts

Kanye Wests efterlängtade album Donda har släppts

Äntligen är det här – efter flera uppskjutningar och storskaliga lyssningsfester.

Hiphopstjärnan Kanye Wests efterlängtade och upprepade gånger uppskjutna album Donda har just landat på streamingtjänsterna. Albumet, uppkallat efter Wests avlidna mamma, innehåller 27 låtar och varar i en timme och 48 minuter, och omslaget är helt svart. Du kan höra skivan nedan.

Först skulle Donda ha släppts redan den 24 juli 2020, men det skedde inte. Sedan kom hoppet tillbaka när Kanye höll en stor lyssningsfest på torsdagen den 22 juli 2021 på Mercedes-Benz Arena i Atlanta, Georgia, där albumet skulle släppas nästa dag, det vill säga fredagen den 23 juli. Detta hände dock inte heller och Kanye flyttade istället in på arenan för att slutföra albumet. En ny lyssningsfest hölls på samma plats den 5 augusti, där albumet skulle släppas dagen efter, vilket aldrig heller hände.

Torsdagen den 26 augusti höll West en ny lyssningsfest, den här gången på Soldier Field Stadium i hans hemstad Chicago, där både den kontroversiella rapparen DaBaby (som nyligen har gjort homofoba uttalanden och därefter har avbokats från flera festivaler), övergreppsanklagade Marilyn Manson (som liksom DaBaby medverkar på albumet) och exhustrun Kim Kardashian var med på scenen. Kanye återskapade bland annat sitt bröllop med Kardashian och så småningom satte han eld på en modell av hans barndomshem. Han satte dessutom eld på sig själv i form av ett stunttrick där branden släcktes snabbt, och nu är albumet äntligen här.

Några av de andra medverkande på albumet är The Weeknd, Jay Electronica, Lox, Young Thug, Pusha T, Travis Scott, Lil Baby, Kid Cudi och numera avlidna Pop Smoke.

Donda är Kanye Wests tionde album och uppföljaren till det gospelorienterade Jesus Is King från 2019. GAFFA recenserar Donda inom en snar framtid men du kan lyssna på det redan nu, här nedan. Värt att notera är att Jail pt. 2 inte går att spela upp för tillfället, detta då Da Baby medverkar på låten och hans vers ännu inte har godkänts att vara med på skivan. 

LÄS OCKSÅ: Sommarens mest spelade låtar på Spotify


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA