x

Tom Morellos vädjan: “Flickorna löper extrem risk”

Tom Morellos vädjan: “Flickorna löper extrem risk”

Läraren Lanny Cordola har sedan 2010 hållit i en musikskola för flickor i Afghanistan. Genom åren har cirka 200 studerande lärt sig spela västerländsk musik och på distans har några spelat med storheter som Brian Wilson, Sammy Hagar, Nick Cave, Tom Morello och Blake Shelton.

Efter Talibanernas övertagande av Kabul har skolan stängts ner och de nuvarande studenterna ska enligt uppgifter antingen vara på flykt eller gömma sig från den nya regimen. Lanny Cordola befinner sig i sin tur i Pakistan och jobbar där med att försöka evakuera flera av flickorna och deras familjer. 

Nu har Rage Against The Machine-gitarristen Tom Morello, som är Lanny Cordolas vän, publicerat ett öppet brev om situationen. Via Billboard.com riktar han sig mot musikindustrin och ber personer med makt att försöka få ut flickorna från Afghanistan. Läs hela hans brev:

"Jag skriver på uppdrag av några mycket speciella tjejer i Afghanistan som är i fara. Girl With A Guitar tar emot föräldralösa och andra tjejer som har utstått betydande trauma och använder musik som ett rehabiliteringsverktyg för dem att arbeta sig igenom problem, deras historier och förhoppningar. Jag har fått äran att samarbeta med dessa underbara barn. Sedan Talibanövertagandet har deras skola förstörts och flickorna gömmer sig. De löper extrem risk eftersom de är allmänt kända för att ha framfört västerländsk musik och har utbildats av en manlig amerikansk lärare. Allt du kan göra för att rädda deras liv skulle uppskattas mycket.”

LÄS OCKSÅ: Se när Foo Fighters bjuder upp 11-åriga trumgeniet Nandi Bushell på scen


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA