x

Så många vill ha covidpass på konserter och andra live-evenemang

Så många vill ha covidpass på konserter och andra live-evenemang

Svenska folket är mycket positiva till covidpass (intyg som visar ett negativt PCR-test, bevis på antikroppar eller att man tagit två sprutor vaccin) på konserter och andra liveevenemang. Det visar en färsk undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Sveriges Producenter Och Privatteatrar.

Hela 81 procent av de tillfrågade är positiva till att visa ett covidpass för att på så vis låta arrangörer fylla fler platser i lokalen på ett smittsäkert sätt. Endast en av tio är negativa.

– Det här är en mycket tydlig signal till våra beslutsfattare om att låta oss arrangörer införa covidpass och därmed slippa övriga restriktioner på våra evenemang så snart det bara går, säger Emelie Löfmark, ordförande för Sveriges Producenter Och Privatteatrar, i ett pressmeddelande.

Den positiva inställningen till covidpass finns i alla åldersgrupper samt bland både män och kvinnor. Det finns således en stor villighet hos både publik och arrangörer att införa covidpass, för att på så sätt kunna öppna upp salonger och scener för ännu fler människor på ett smittsäkert sätt. 

– Vi befinner oss i ett mycket kritiskt läge för kulturbranschen. Uteblivna besked och inga lättnader i restriktionerna gör att konserter och evenemang nu redan ställts in. Det finns en stor risk att resten av höstens repertoarer också måste blåsas av om vi inte får några besked. Nu finns en tydlig signal från svenska folket: ge oss covidpass, så vi kan fortsätta gå på kulturevenemang! Publiken vill det, artisterna vill det, arrangörerna vill det. Nu är det dags att gå från önskningar till handling, fortsätter Emelie Löfmark.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 26-29 augusti 2021. Totalt intervjuades 1063 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Frågan som ställdes i undersökningen var: Hur instämmer du i följande påstående?

"Jag skulle kunna tänka mig att visa upp ett vaccinationspass, negativt PCR-test eller intyg om att jag har antikroppar när jag ska gå på konserter, teater, musikaler och andra liveevenemang för att på så vis låta arrangörer fylla fler platser i lokalen på ett smittsäkert sätt".

Sveriges Producenter Och Privatteatrar är en förening bestående av tolv kulturarrangörer: 2Entertain/China Teatern, Blixten & Co, Cirkus Arena/Pop House, Göta Lejon, Julius Production/Nöjesteatern, Krall Entertainment, Lifeline Entertainment, Lorensbergsteatern/Kulturtuben, Oscarsteatern/Vicky Nöjesproduktion, Scalateatern, Villman Produktion/Maximteatern och United Stage. 

LÄS OCKSÅ: Före detta Fleetwood Mac-medlemmens första soloturné i Europa – ett stopp i Sverige


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA