x

Björn Ulvaeus berättar om ABBA:s första album på 40 år – "Detta ligger i framkant"

Björn Ulvaeus berättar om ABBA:s första album på 40 år – "Detta ligger i framkant"

ABBA är det legendariska svenska bandet bestående av Agnetha FältskogBjörn UlvaeusBenny Andersson och Anni-Frid Lyngstad som nyligen har återförenats. I en intervju med Zane Lowe på Apple Music 1 berättar ABBA:s Björn Ulvaeus om albumet Voyage som släpps 5 november. Han pratar om de nya låtarna, hur han trodde att de aldrig skulle återförenas, den 40 år långa pausen och hur det var att mötas i studion igen.

– Vi visste självklart att vi hade ett starkt band mellan varandra. Vi sågs då och då, men det var extra tydligt när vi var i studion första gången tillsammans för det här albumet, för det var så konstigt och fantastiskt på samma gång. Allt kom tillbaka, som om det var igår. Det var en väldigt familjär och normal situation vi befann oss i alla fyra. “Ja okej, då spelar vi in”, som om det var igår. Jag tittade runt mig, in i Agnetas ögon och in i Fridas ögon och där fanns samma känsla av värme och vänskap. Plötsligt inser jag att ingen på jorden har upplevt denna typ av relation som vi har, och när jag tänker på det så är det sant, ingen annan har det. Tråkigt nog går människor bort eller förblir inte vänner under hela livet, men det har vi, och jag är så otroligt glad för det, säger Björn Ulvaeus.

– När Benny skickade mig en demo av melodin (till nya singeln I Still Have Faith In You, red. anm.) visste jag att den handlade om oss, men samtidigt kommer många andra människor att känna att det handlar om dem också. Jag älskar när det finns dolda lager i texterna och I Still Have Faith In You kan tolkas på flera olika sätt. Vi visste inte vad vi skulle förvänta oss när vi gick in i studion. Vi tänkte att “kanske har vi det inte längre”, men sedan insåg vi att vi har något att ge och berätta. Det var en fantastisk känsla. I båda låtarna finns mycket av glädjen av att komma tillbaka och vara stolta över det.  

Det kommande albumet Voyage är uppföljaren till The Visitors som kom 1981, för 40 år sedan.

– Benny och jag skrev och spelade in låtarna så gott vi kunde, och det råkade bara vara många där ute som gillade det. Och vi gör samma sak nu. Vi håller för våra näsor och dyker. Allt kan hända. Vi vet inte hur detta kommer att tas emot, vi vet bara att vi är lika stolta över det här som vi var på 70-talet. Detta är uppföljningen av The Visitors, med 40 år emellan, men det är fortfarande mycket som det senaste albumet och jag ser det inte som fristående. Vi har också tagit med oss allt detta underbara bagage in i denna produktion.

Björn var inställd på att Frida och Agnetha skulle säga nej till en återförening.

– Det hade varit helt förståeligt, men det gjorde de inte, eftersom att de båda gillar den kreativa sidan av saker. Vi är alla helt ointresserade av popstjärneglamouren, men det kreativa i studion är något helt annat, där vi får testa nya saker, vara oss själva och höra hur det låter. Denna del tror jag att ingen någonsin har varit negativt inställt till. Det är bara det att det aldrig har skett. Det är märkligt att det tagit så lång tid, men nu hände det plötsligt. Jag kan inte tänka på något tillfälle då någon av oss seriöst ville göra någonting men att de andra sa nej. Under alla dessa 40 år har vi varit väldigt eniga när vi inte velat göra någonting. 

Pausen varade i hela 40 år, när bandet gjorde ett slags avslut av kreativa skäl.

– Vi kände att energin i studion började ta slut för vi hade inte lika kul i studion som tidigare. Därför sa vi “låt oss ta en paus”, men vi sa aldrig “nu avslutar vi allt och kommer aldrig återförenas igen”. Vi sa aldrig det. Vi sa bara att vi skulle ta en paus. Och nu har pausen kommit till sitt slut. 

Gruppens arv har levt kvar genom alla år, genom samlingsskivan ABBA Gold och musikal och film under titeln Mamma Mia. Hur är det då möjligt att något från generation till generation tycks tilltala och att låtarna fortfarande spelas lika mycket?

– Benny och jag har ställt oss den frågan många gånger. Ärligt talat, jag vet inte. Jag vet inte vad det är. Jag vet bara hur vi skrev dem och hur vi spelade in dem. Jag vet inte varför de lever vidare som de gör. Det är som att låtarna tillhör alla som lyssnat, alla som kommer fram och säger “du förstår inte hur mycket er musik har betytt för mig i livet”. Nästan varje dag händer det. Jag är alltid väldigt ödmjuk inför det. Och jag känner att ja, det är din låt nu. Det roliga är att många människor har minnen med våra låtar, som deras första dejt eller första kyss, men Benny och jag har knappt några minnen alls om att skriva dem eftersom vi skrev nästan alla på samma sätt. 

Dessutom är en liveupplevelse, ABBA Voyage, på väg att realiseras i slutet av maj 2022 i London. Där bandet kommer att uppträda utan att vara på scen, när avatarer av dem själva kommer inta scenen.

– Det har gått fyra och ett halvt år nu, men äntligen är vi på banan. Och det som lockade i början mig personligen var att jag hade ett slags vetenskaplig nyfikenhet. Jag hade en vision, "Tänk om jag, som i mitt 1979-jag, kunde tala till vilken publik som helst och själv sitta i publiken och se detta? Och om vi skapar det, vad kan vi då göra sedan, och därefter?" Det finns visioner på visioner av konstiga och underbara saker vi kan göra. Och att veta att vi är de första som gör det är också en faktor till varför vi lockades så mycket av idén. Detta ligger i framkant. Det är en ny nivå av underhållning. Live och dessa avatarer tillsammans, och att publiken inte vet vad som är vad, eller vart skärmen börjar och slutar. Jag tror att det kommer att bli en underbar konsertupplevelse, något som folk aldrig har upplevt förut.

LÄS OCKSÅ: ABBA-Benny: "Det finns ett väldigt speciellt band mellan oss"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA