x

23 färska skivor du bör kolla in

23 färska skivor du bör kolla in

OBS! En spellista med alla skivor hittas längst ner i artikeln.

Iron Maiden – Musik skriver de fortfarande som ingen annan. De bygger stämningar, arrangerar och konstruerar på unika och mestadels magnifika vis. 63 år gamla Bruce Dickinson tar ton som en gud och skivan svämmar över av läckra gitarrsolon. Däremot känns Senjutsu mer som ett sjok välgjord musik än tio låtar. - Jesper Robild

Little Simz – Med kulsprutan Grey Area från 2019 låg fokuset på Simbiatus enorma raptalang. I kombination med kärnfulla, väl avvägda och uråldriga soulklanger och Londons gråkalla gator blev den till ett mästerverk och kommer utan tvekan vara den überproduktiva rapparens peak, när vi sammanfattar hennes karriär. Uppföljaren Sometimes I Might Be Introvert är ironiskt nog inte i närheten av introvert när det kommer till produktionen. Det här är så maximalistiskt som det kan bli när samtidens hiphop hellre jobbar med få detaljer i trap- och UK drill-land.

Maher Cissoko – Med starka band till både traditionell musik och till traditionella instrument kan det vara svårt att bryta sig loss från arvet. Maher Cissoko tillhör en stor koraspelande släkt, och som titeln antyder är det de afrikanska rötterna och arvet som utgör fonden för albumet, men också en utvidgning av det. Den senegalesiska musik- och griottraditionen är ständigt närvarande, precis som koran. De släpper aldrig varandras händer, och det förväntar man sig aldrig som lyssnare heller. Men det finns stunder när musiken lösgör sig från de strama tyglarna och svävar iväg, som i en saga; när världen är så vacker den kan vara och allt är möjligt. - Magnus Sjöberg

DrakeDet 21-spåriga albumet innehåller samarbeten med Travis Scott, Jay-Z, Rick Ross, Lil Wayne, Kid Cudi, Future, Young Thug, 21 Savage med flera. Certified Lover Boy är Drakes sjätte studioalbum och det första sedan 2018 års succé Scorpion. 

Ásgeir – Indie, alternative, folk, singer-songwriter.

Bokassa – Stonerpunk från Norge.

DJ Seinfeld – Emotionell dansmusik – en blandning av UK garage, house och italo.

Imagine Dragons – Arenarock.

Lady Gaga – Pastellfärgad housepop.

Liz Cooper – Brusig indierock.

Pell – Hiphop, soul och nyfunk.

Suuns – Experimentell indiepop/rock.

Lany – Lyxig alternativ pop, för chillhits-vänner.

Colloboh – Dans, electro, techno, IDM.

Amnesti – Göteborgsbandet skapar melodisk och stompig poprock med drivande riff och drömska syntar. Som ett poppigare Johnossi.

Pernilla Andersson – Nya albumet innehåller åtta nyskrivna låtar inklusive. Förutom tolkningen av Ulf Lundells låt Lit De Parade finns också bonusspåren Låt Det Gå och Säga Någonting Bra, som tidigare getts ut som singlar. Klassisk svensk pop.

Summer Heart – “Jag skrev och producerade Insecurities tillsammans med mina två vänner Joakim Buddee och Myra Granberg. Det var som att tiden stod still när vi skrev och spelade in låtarna. Inget på utsidan spelade någon roll och vi befann oss i vår egen lilla värld, just där och då i en källare någonstans i Stockholm. Jag hade ett inre lugn i det ögonblicket och det är det som EP:n handlar om – när du fångas av skönheten i ett visst ögonblick och du glömmer allt annat."

Tiger & The Trees – Det här är Jonathan Lars Peter Lundéns popprojekt. Omslaget och namnet speglar mycket av musiken. Indiefolk med en drömmig nostalgisk touch. Ibland låter det som Noah And The Whale, ibland som Brainstorms klassiska My Star

Marina & The Kats – Swingindie från Österrike. Släpper sitt album på nytt i samband med flera spelningar på Live At Heart i Örebro.

The Night Flight Orchestra – AOR-älsklingarna är tillbaka.

Portrait – Hittar inspiration från 80-talets tidiga heavy metal, innan genren gick och blev kommersiell.

Caro – Den senaste skivan från PC Musics nu digra sortiment av hyperpop.

Osheyack – Ännu en fullängdare fylld med ständigt skiftande techno/rejv/industri-musik. Finns tyvärr endast på Bandcamp för tillfället.

Exakt alla släpp hittar du i den här spellistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA