x

Hör Ghost tolka Metallica

Hör Ghost tolka Metallica

Idag är en stor dag för Metallica-fans. Rockgiganten har skickat ut det numera 30 år gamla The Black Album i nyremixad form, samt massor av extramaterial.

Som om inte det vore nog följs det av ett 53 låtar långt coveralbum och här finns lite blågul fägring. Tidigare har vi rapporterat om Per Gessles Nothing Else Matter-tolkning, men i samlingen hittas även Ghost som ger sin version av Enter Sandman.

Spökernas cover inleds lugnt och avvaktande för att senare explodera i ett monumentalt och bredbent riff-party. Vad tycks?

Det ska dock tilläggas att det här inte är första gången Ghost tolkar just Enter Sandman. Tillsammans med Candlemass och Vargas & Lagola framfördes denna version när Metallica tog emot Polarmusik-priset:

GAFFAs Jesper Robild har recenserat den aktuella Metallica-samlingen och skriver bland annat:

"Av de 53 tolkningarna är bara en handfull snidade av band som spelar metal till vardags. Metallica har läckt inspiration till allt mellan Per Gessle och Ghost via världscellisten Yo-Yo Ma och Phoebe Bridgers.

För någon som älskar nyskapande covers är det här en guldgruva. När du har spolat förbi menlösa kopior av Corey TaylorVolbeat och Weezer kan du få uppleva Through The Never på mongoliska. Wherever I May Roam som reggaeton. Holier Than Thou som ärtig progrock av Biffy Clyro. Country, dubstep, knasjazz.

Nothing Else Matters, mer sliten än volleybollen Wilson, får tolv och en halv tolkning. Miley Cyrus allstar-version är magisk. My Morning Jackets adaption i dur, Bach-specialisten Igor Levit, kongolesiska Tresor – wow. Bolerosångerskan Mon Laferte översätter till spanska och tuppskinnet står.

Coveralbumet väcker Metallica till liv och plötsligt framstår den inte som så ojämn. Skavanker å sido är det dubbel jackpot."

LÄS OCKSÅ: Om Metallica-samlingen: "Obestridlig klassiker fyller år och passerar 53 filter"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA