x

R. Kelly åtalas för sexuella övergrepp mot en minderårig Aaliyah

R. Kelly åtalas för sexuella övergrepp mot en minderårig Aaliyah

En tidigare backupdansare för R. Kelly, som vittnade under namnet Angela, vittnade nyligen i domstol i New York. Kvinnan berättade att Kelly hade utnyttjat henne sexuellt när hon var tonåring och att hon ska ha sett Kelly utföra oralsex på den nu avlidna Aaliyah när sångerskan bara var 13 eller 14 år gammal, skriver Rolling Stone.

Angela träffade Kelly 1991 när hon var 15 år gammal. En vän, Tiffany, tog henne till en fest i Kellys lägenhet i Chicago, där Angela blev inbjuden till ett rum. Här bad Kelly henne att "climb on top of him". Angela tvekade, men gjorde som Kelly bad om. Följaktligen satte hon på honom en kondom och de hade samlag. Enligt Angela ska Kelly ha rört andra kvinnor i rummet med munnen och händerna.

Dagen efter bjöds Angela och Tiffany tillbaka, och hon fortsatte att umgås med Kelly varje dag i flera år därefter. Angela hade sexuellt umgänge med Kelly vid flera tillfällen i början av 90-talet medan hon var minderårig.

Angela hoppade av gymnasiet för att satsa på en sångkarriär när Kelly sa att hon bara kunde göra en av delarna. Kvinnan var backupdansare för Kelly på hans turné 1992 och 1993, och hon berättade om hur Kelly straffade flickorna som inte följde hans instruktioner på turnén. När hon och de andra tjejerna återvände till hotellet en dag, där de hade hämtat mat utan Kellys tillstånd, hade han sagt till dem att de alla "skulle behöva ligga med honom den kvällen, det var dags att betala".

Åklagaren visade en bild av Aaliyah, som Angela identifierade. Angela sa att Kelly introducerade henne för Aaliyah 1992, och att Kelly vid den tiden sa att Angela skulle vara bakgrundssångare för Aaliyah. Aaliyah följde med på turnén men uppträdde inte.

På en turné 1992 eller 1993 ville Angela och en annan tjej skämta med Kelly, och Angela öppnade dörren till R. Kellys sovrum.

–  Jag såg Robert och Aaliyah i en sexuell situation. Det såg ut som om han hade huvudet mellan hennes ben och utförde oralsex på henne. Jag stängde dörren snabbt och tryckte bort tjejen bakom mig från dörren, berättade Angela.

Angela slutade arbeta för Kelly i mitten av 90-talet.

Kelly fungerade en gång som mentor för den nu avlidna R&B-sångerskan Aaliyah och gifte sig med sångerskan på ett olagligt vis 1994 när hon var 15 år, och Kelly själv var 27. Aaliyah dog tragiskt nog i en flygolycka på Bahamas 2001, endast 22 år gammal.

Kellys tidigare turnéledare har sagt i domstolen att han hade hjälpt muta en tjänsteman att göra ett falskt ID till Aaliyah så att tolv år äldre Kelly kunde gifta sig med henne. Äktenskapet ogiltigförklarades året efter.

Kelly har nekat till alla anklagelser. Han har suttit häktad i två år och riskerar upp till 30 års fängelse. Han har också åtalats i andra liknande fall.

LÄS OCKSÅ: Första vittnet mot R. Kelly: "Han visste att jag var minderårig"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA