x

Svenska storheter uppträder i global konsertsatsning om klimatet

Svenska storheter uppträder i global konsertsatsning om klimatet

Den globala rörelsen Climate Live avslöjar idag den internationella uppställningen av artister som kommer att uppträda lördagen 16 oktober 2021 på arenor runt om i världen. Artister, aktivister och forskare deltar världen över i de ungdomsledda klimatkonserterna och här i Sverige får vi ta del av några av Sveriges största artister samt aktivisten Greta Thunberg

Climate Live är sprungen ur Fridays For Future (skolstrejk för klimatet). I oktober styr man upp med konserter och framträdanden i 45 länder på över sex kontinenter, och med frågan “Can You Hear Us Yet?” i fokus. 

– Vi befinner oss i en existentiell kris där vi är i starkt behov av att nå ut till folk och uppnå allmän krisinsikt. De med störst plattform har störst ansvar att kommunicera vår situation och med hjälp av musik kan vi nå fler, vilket är målet med Climate Live, säger Greta Thunberg, en av arrangörerna bakom Climate Live Sweden, i ett pressmeddelande.

I Sverige sker konserten i centrala Stockholm på kvällen 16 oktober, under ledning av unga aktivister från Fridays For Future Sweden och festivalarrangörer från LiveGreen. First Aid Kit, Lars Winnerbäck, Victor Leksell, Melissa Horn, Daniel Adams-Ray, Sofia Jannok, Tjuvjakt och Oscar Stembridge är några av de medverkande. 

– Vi ser fram emot att spela på Climate Live i år, säger Johanna och Klara Söderberg från First Aid Kit i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det är en självklarhet för oss att medverka. För två år sedan spelade vi på Fridays For Future med Greta Thunberg i Stockholm. Vi blev  berörda av alla unga människor som var där och deras kämparanda. Det kändes som om en våg av förändring låg i luften. Sedan dess har inte tillräckligt hänt. Problemet med klimatförändringarna är akut. Vi måste sätta press på politiker att skapa förändring. Vi hoppas att med musikens kraft kunna inspirera och sprida detta budskap 16 oktober!

Sofia Jannok fyller i:

– Jag är så glad att Climate Live anordnas, inte bara som artist, utan kanske mest som same. Få har värdesatt unga samiska röster på det vis Fridays For Future gjort när de besökt Sápmi. Vi urfolk vill vara med och påminna världens ledare om att det finns sätt att bruka naturen utan att förbruka den. Med musiken kan vi tillsammans nå människors hjärtan för klimatet och vårt gemensamma hem jorden, säger hon i ett pressmeddelande.

Bland talarna finns klimataktivisterna Mitzi Jonelle Tan, Greta Thunberg, Elleonora Ali Uddman och forskaren Alasdair Skelton.

Fler artister och talare presenteras inom kort, tillsammans med programledarna. Konserten kommer att livestreamas kostnadsfritt.

LÄS OCKSÅ: 33 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA