x

Claes Malmberg svarar på kritiken mot visan om förortsskjutningar

Claes Malmberg svarar på kritiken mot visan om förortsskjutningar

Vi har tidigare berättat att artister som AllyawanLani MoFiness, Linda Pira och Aki från Labyrint gick ut i sociala medier för att kritisera humorprogrammet Parlamentet där Claes Malmberg nyligen skämtade om skjutningar i förorten.

Han anklagades för rasism när han ändrade orden i den kända barnvisan I Ett Hus Vid Skogens Slut och sjöng med en förvrängd röst på bruten svenska om en gangster i förorten.

– Det har blivit så att till och med barnvisor i till exempel Husby och de andra förorterna har ändrat text, berättade komikern Claes Malmberg innan han brast ut i sång i programmet i klippet som du kan se nedan.I programmet blev det skratt men efteråt blev det starka reaktioner i sociala medier. 

Allyawan reagerade på Petra Medes efterföljande höga skratt efter sången medan Linda Pira skrev att det var så vidrigt att hon bildligt talat kräktes. "Sen undrar folk varför det fortfarande skriks vi mot dom", skrev Lani Mo medan Finess gjorde fyra facepalm-emojis i samband med klippet. "Helt sjukt. Samtidigt helt väntat", skrev rapparen Aki från gruppen Labyrint.

Malmberg som inte själv skrev skämtet hänvisade först till ansvarig utgivare av programmet, men har nu valt att tala ut i SVT:s program Mötet där han ber om ursäkt för sitt skämt om förortsskjutningar.

– Är det några jag i så fall ska be om ursäkt för detta så är det människor som har anhöriga som blivit drabbade. Min ambition har aldrig någonsin varit att såra dem eller göra dem illa. Så jag vill säga det för det är viktigt för mig att få säga, säger han i programmet enligt Aftonbladet.

Han säger dock också att när man sysslar med satir så måste man kunna få trampa snett ibland. 

– Och ska det vara förenat med någon form av mobb varenda gång man gör det eller att folk ska bli vansinniga då kommer vi till slut inte kunna ägna oss åt humor överhuvudtaget, eller så får vi bara berätta skämt som är totalt ofarliga, fortsätter han.

Han tar avstånd från att han skulle vara rasist på grund av visan, och blir sårad över att han har blivit kallad det vid flera tillfällen efter att Parlamentet-avsnitten sändes.

LÄS OCKSÅ: Huvudspåret till filmen Jag Är Zlatan har släppts


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA