x

Status Quo-basisten Alan Lancaster är död

Status Quo-basisten Alan Lancaster är död

Alan Lancaster (längst till höger på bilden ovan), som var en av de ursprungliga medlemmarna i det brittiska rockbandet Status Quo, har avlidit. Han blev 72 år.

Bandets manager bekräftade detta under söndagen och Lancaster var bandets basist i många år och hade internationell framgång med gruppen på 1960- och 1970-talen. Under den perioden släpptes hits som Rockin 'All Over The World och Whatever You Want. Status Quo-sångaren Francis Rossi kallar Lancaster för en oumbärlig del av bandets sound och framgång i en hyllning till musikern.

Lancaster, som föddes i Peckham i södra London 1949, turnerade senast med bandet 2014. Han lämnade gruppen 1985, men återvände 2013. Musikern, som har bott i Australien, har också uppträtt med de två banden The Bombers och The Party Boys.

– Vi var vänner och kollegor i många år och hade stora framgångar med Rick Parfitt och John Coghlan som "The Frantic Four" (smeknamn för Status Quos lineup på bland annat 1970-talet, red.), säger Francis Rossi i ett pressmeddelande, där han är väldigt ledsen att höra att basisten är död.  

Rossi och Lancaster började uppträda tillsammans redan på 1960-talet under ett antal andra bandnamn innan Status Quo bildades. Men nu på slutet hade de börjat glida isär. 

– Även om det är väl dokumenterat att vi hade glidit isär under de senaste åren, kommer jag alltid att ha mycket goda minnen från våra tidiga dagar tillsammans, och jag skickar mina kondoleanser till Dayle (Lancasters fru, red.) och Alans familj, fortsätter Rossi.

Lancaster led i många år av nervsjukdomen multipel skleros.

Nedan kan du titta på videon för Whatever You Want från 1979:LÄS OCKSÅ: Echo & The Bunnymen firar 40 – ger 2 Sverigekonserter


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA