x

VÄRLDENS BÄSTA LÅT: Musikens svar på det gyllene snittet

VÄRLDENS BÄSTA LÅT: Musikens svar på det gyllene snittet

Med anledning av att Tool är klara för Sverige återvänder GAFFAs Andreas Trella till en klassisk låt från bandets katalog.

Få musiker lägger ner lika mycket eftertanke och jobb bakom varenda liten stavelse eller hi-hat-slag i sin musik som Tool. Egentligen är det svårt att finna någon låt i deras katalog som inte kan analyseras och diskuteras i åratal. Men med detta sagt finns det en låt som för mig och många andra alltid stuckit ut lite extra. En låt som kombinerar matematiska formler och spirituella fraseringar som tillsammans skapar ett nästan skrämmande mästerverk.

Lateralus är musikens bidrag till världens åttonde underverk. Lateralus är en spirituell resa bortom kroppens påtvingade begränsningar och normativa filosofier. Lateralus tar dig på en spiralformad resa bortom tid och rum och nyttjar gyllene sifferkombinationer som fordon. Lateralus är världens bästa låt. Och nu ska jag försöka förtydliga just varför.

Artikeln fortsätter under bilden

gallery_large

Fibonaccis talföljd är en heltalsföljd, det vill säga en i detta fall oändlig uppräkning av heltal. Denna matematiska talföljd – som fått sin moderna benämning efter italienaren Leonardo Pisano Fibonacci – uppkom för hans beräknande av tillväxten hos kaniners fortplantning. Dock har det framgått att Fibonaccitalens grundprincip tillämpats så pass långt tillbaka i tiden som någonstans kring 500-talet f.Kr. Då av den indiske matematikern Pingala, som för övrigt är främst känd för att ha presenterat den första beskrivningen av det binära talsystemet. Men hur som helst.

Fibonaccis talföljd är på en väldigt basal nivå en följd av siffror där de två närmaste variablerna adderade med varandra får en summa som samtidigt är det kommande numret i följden, och då sedan kan användas som addend. Det vill säga:

0 + 1 = 1

1 + 1 = 2

1 + 2 = 3

2 + 3 = 5

… och vidare mot oändligheten. Talföljdens sju första siffror blir då alltså 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8 och fortsätter sedan i all ändlöshet genom denna formel, likt hur vårt oändliga universum fortfarande definieras som expanderade. Nu är jag personligen ingen matematiker eller professionell trummis, men på något nästintill gudalikt sätt har Tools makalöse batterist Danny Carey lyckats skapa en fungerande rytm av denna formel som är Lateralus tydligaste bärare. Carey rör sig mellan de komplexa taktarterna 9/8, 8/8 och 7/8. Detta är ingen slump, för om man separerar och skriver talens täljare ihop blir dessa 987, vilket är det 16:e numret i Fibonaccis talföljd och även låtens initiala titel innan den senare döptes om till Lateralus. Här bör även nämnas att gitarrist Adam Jones och basist Justin Chancellor hänger på och kompletterar dessa genomtänkta strukturer med sitt otroliga instrumenterande.

Inte nog med detta så fungerar även strukturen av låtens verser enligt samma formel, där varje stavelse representerar en siffra från talföljden. Alltså:

(Tystnad) = 0 stavelser

– Black = 1 stavelse

– Then = 1 stavelse

– White Are = 2 stavelser

– All I See = 3 stavelser

– In My Infancy = 5 stavelser

– Red And Yellow Then Came To Be = 8 stavelser

Alltså 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8.

Detta innan stavelseräkningen klättrar neråt i samma talföljd för att sedan kompletteras och nå 13 stavelser (8:e talet i talföljden).

Låtens rytm tillsammans med användningen av stavelsernas återkoppling till talföljden är tänkt att bygga en snurrande spiral av rytmik och frasering. Vilket kan ses som ett avgörande ting bakom låten, världen och vår existens. Om man placerar ut talen från Fibonaccis talföljd genom att rita cirkelbågar som förbinder de motsatta hörnen av kvadrater i den så kallade Fibonacci-plattan får man något som kallas för Fibonacci-spiralen. Även känd som den gyllene spiralen. Det vill säga spiralen vars tillväxtfaktor är φ, eller ”det gyllene snittet”.

Artikeln fortsätter under bilden.

gallery_large

Exakt vad gyllene snittet är matematiskt kommer jag inte ha plats att gå in djupare på i denna text, men detta gudomliga snitt tycks i alla fall ha en enormt stor betydelse för vårt märkliga universum. Det går att finna överallt i natur, vetenskap, arkitektur, design och konst. Exempelvis tycks allt från lövets form till vintergatans snurrande design besitta precis den gyllene spiralens utformning.  

De fyra första variablerna för det gyllene snittet gällande siffervärde är 1,618. Och självfallet är detta nåt som Tool på något sätt lyckas använda i Lateralus. Sångaren och geniet Maynard James Keenan börjar givetvis sjunga exakt 1 minut och 37 sekunder in i låten. Med andra ord 1.618 minuter. Låten går även att dela upp i olika delar, det vill säga vers 1, vers 2 och så vidare. Hur som helst är såklart samtliga delar av låten 55 sekunder långa, vilket givetvis också är ett tal i Fibonaccis talföljd.

Det finns garanterat mer att gräva ner sig i gällande nyttjandet av kodens frapperande funktionalitet, men för att behålla mig utanför de madrasserade cellerna i alla fall en sommar till måste jag även hinna nämna textens mening och hur denna anknyter till resten av låten. Tool har ofta använt sig av konstnären Alex Grey, som är känd för att porträttera hur en människa ser ut utan skinn. Inte bara fysiskt utan även spirituellt. Titeln Lateralus kommer från termen ”lateralt tänkande”, vilket är ett otraditionellt tillvägagångssätt att lösa problem eller svara på frågeställningar.

Till skillnad från traditionell problemlösning lägger man istället mer tid på att fundera på olika alternativa sätt att betrakta problemet innan man hittar några eventuella lösningar. Poängen med det laterala tänkande blir då att hitta många alternativa lösningar eller synsätt kring en fråga eller ett problem, medan det motsatta vertikala tänkandets syfte är att finna den bästa och helst snabbaste lösningen. Kanske kan vi med lateralt tänkande få en djupare koppling till universum, känna oss inspirerade. Att begripa kraften. Att bevittna skönheten. Att svinga med spiralen.

Exakt vad låtens text handlar om går egentligen bara att spekulera kring, men det är precis det som är meningen. Att riva av sig skinnet och låta musikens gyllene snitt ta sig in i ditt spirituella centrum och se vårt universum utifrån ett nytt angreppssätt. Att övertänka, överanalysera kommer separera kroppen från sinnet. Det gör att din intuition helt kommer försvinna, begränsa möjligheter och ta dig långt utanför linjerna. Att svingas på den gudomliga spiralen och fortfarande vara en människa. Känna rytmen för att få en anslutning till världen. Omfamna matematiken som driver detta universum. Släppa taget och låta spiralen ta oss vart än den är på väg. Då kanske vi kommer hamna någonstans där ingen tidigare varit. Spiral out. KEEP. GOING!

Tidigare VÄRLDENS BÄSTA LÅT-artiklar:

"Balladen som får andra ballader att be om ursäkt för sig"

"Hos somliga skulle den utgöra ett paradigmskifte"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA