x

R. Kelly fälld – riskerar livstids fängelse

R. Kelly fälld – riskerar livstids fängelse

R & B-sångaren R. Kelly blev på måndagen dömd för alla nio åtalspunkter mot honom av en federal domstol i delstaten New York. Brotten ska ha begåtts under en period av ungefär 25 år och det gäller allt från koppleri och människohandel till utpressning och sexuella övergrepp, där han enligt domen ska ha utnyttjat unga kvinnor som i vissa fall även har varit minderåriga. 54-årige R. Kelly har hela tiden nekat mot anklagelserna.

Rättegången, som har försenats på grund av coronapandemin, började den 18 augusti. Sedan i fredags har juryn överlagt. Det är ännu inte helt klart hur långt straffet kommer att bli men det kan bli allt från tio års fängelse till livstid. Straffet meddelas den 4 maj nästa år.

Det är ett fall av utpressning och åtta fall där han har transporterat personer över statsgränser med prostitution i åtanke. Åklagaren har sagt att R. Kelly använde sin berömmelse och karisma för att rekrytera offer.

Vittnen har beskrivit hur de hoppades att R. Kelly kunde hjälpa dem med att komma igång med karriären, men att de snabbt fick reda på att han krävde att de skulle göra precis vad han sa och straffade dem om de inte gjorde det. Ett vittne har också berättat hur hon hoppades få göra en intervju med honom. Istället låste han in henne i två dagar utan mat och vatten innan han utsatte henne för övergrepp.

R. Kelly satt med nedböjt huvud när juryn fattade sitt beslut. Deveraux Cannick, en av R. Kellys advokater, har berättat för journalister efter dagens domstolsförhandling att försvarsteamet var besvikna över domen. Juryn bestod av sju män och fem kvinnor.

R. Kelly anklagas också för barnpornografi. Detta ärende ska avgöras av en domstol i delstaten Chicago.

Många av anklagelserna mot sångaren var en del av dokumentären Surviving R. Kelly som släpptes i januari 2019. Musikern var tidigare en hyllad soulsångare och vann en Grammy 1996 för megahitten I Believe I Can Fly.

LÄS OCKSÅ: Status Quo-basisten Alan Lancaster är död


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA