x

Kokainrester från festivalbesökare hotar sällsynt ål i England

Kokainrester från festivalbesökare hotar sällsynt ål i England

Så pass höga halter av olagliga droger har hittats i en flod som rinner genom området där den brittiska musikfestivalen Glastonbury hålls att det äventyrar en sällsynt fiskart och annat vilda djur. Det var slutsatsen från forskare från Bangor University i Wales på tisdagen.

Nivåerna av kokain och MDMA, även känt som ecstasy, i vattnet är så höga att de enligt experter kan skada djurlivet i Whitelake River, som löper genom festivalområdet. Prover tagna från floden 2019, där mer än 200 000 människor samlades för den fem dagar långa festivalen i Somerset i sydvästra England, visade att koncentrationen av MDMA var fyra gånger högre veckan efter festivalen än tidigare mätningar. I synnerhet har kokainhalten i vattnet stigit till en nivå som direkt påverkar livscykeln för den sällsynta och skyddade europeiska ålen som finns i området, säger forskarna.

Mot denna bakgrund uppmuntrar experterna festivalbesökare att använda Glastonburys toaletter i framtiden. Man tror att ämnena hamnar i de omgivande vattendragen genom offentlig urinering.

Dan Aberg, doktorand vid Bangor University och som har samlat in uppgifterna, säger att alla musikfestivaler utan tvekan är orsaken till olagligt narkotikautsläpp varje år.

– Tyvärr resulterar Glastonburyfestivalens placering nära en flod i att ämnena har kort tid på sig att brytas ned i jorden innan de kommer in i det ömtåliga sötvattenekosystemet, säger Dan Aberg.

Enligt Christian Dunn, som också är från Bangor University, har mängden olagliga ämnen i vattnet potential att förstöra bevarandet av den hotade ålen.

– Vi behöver öka medvetenheten om narkotika- och läkemedelsavfall, säger Christian Dunn.

Han anser att detta är ett område som inte har undersökts tillräckligt, trots den potentiellt förödande effekten av narkotikan.

Till följd av coronapandemin tvingades Glastonburyfestivalen att ställa in sitt 50-årsjubileum 2020 samt årets festival. Arrangörerna hoppas att festivalen är tillbaka 2022.

LÄS OCKSÅ: R. Kelly döms för sexbrott – riskerar livstids fängelse


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA