x

R. Kelly efter domen: "Jag kommer att kämpa för min frihet"

R. Kelly efter domen: "Jag kommer att kämpa för min frihet"

Musikern R. Kelly som nyligen blev fälld i en domstol och därmed riskerar livstids fängelse har tackat sina fans för deras stöd och kommer, enligt hans egna ord, att fortsätta bevisa sin oskuld.

Den 27 september dömdes den amerikanska R&B-sångaren för alla nio anklagelser mot honom. Brotten ska ha begåtts under en period av ungefär 25 år och det gäller allt från koppleri och människohandel till utpressning och sexuella övergrepp, där han enligt domen ska ha utnyttjat unga kvinnor som i vissa fall även har varit minderåriga. Sångaren, som nekar till skuld, har sedan dess delat ett inlägg på Facebook, som sedan togs bort, där han skriver att han kommer att fortsätta kämpa för sin frihet. Detta skriver NME.

– Till alla mina fans och supportrar, jag älskar er alla och tackar för allt ert stöd. Domen idag var en besvikelse, och jag kommer att fortsätta bevisa min oskuld och kämpa för min frihet, skrev R. Kelly i sitt nu borttagna Facebook-inlägg, som han avslutade med hashtaggen #notguilty.

Under den sex veckor långa rättegången berättade en före detta backupdansare bland annat att R. Kellys ex-fru, R&B-sångerskan Aaliyah, som Kelly olagligt gifte sig med när hon bara var 15 år, också ska ha varit ett offer för R. Kellys övergrepp. Juryn bestod av sju män och fem kvinnor, och den slutliga domen kommer att äga rum den 4 maj 2022.

– Dagens dom markerar för alltid R. Kelly som ett sexuellt rovdjur som använde sin berömmelse och förmögenhet för att utnyttja de unga, de utsatta och de utan röst för sin egen sexuella tillfredsställelse, uttalade sig åklagare Jacquelyn M. Kasulis i ett pressmeddelande från USA:s justitiedepartement.

R. Kelly står inför ett obligatoriskt minimistraff på 10 års fängelse men det kan bli så långt som livstid när domen förkunnas 4 maj 2022. En av R. Kellys advokater, Deveraux Cannick, uppger enligt Associated Press att artisten är besviken och överväger att överklaga domen. Sångaren anklagas också för andra sexrelaterade anklagelser i Illinois och Minnesota där han också förnekar skuld.

Musikern har under sin karriär släppt 14 studioalbum, sålt över 75 miljoner skivor och 1998 vann han tre Grammy Awards för sin låt I Believe I Can Fly. Olika anklagelser har riktats mot honom sedan 90-talet, men det var dokumentären Surviving R. Kelly från 2019 som gjorde att allmänhetens fokus flyttade från hans musik och istället fokuserade på hans person. Ett av resultaten blev att han sparkades av sitt skivbolag RCA Records samt att hashtagen #MuteRKelly spreds.

LÄS OCKSÅ: Domstolen tar bort Britney Spears far som förmyndare – med omedelbar verkan


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA