x

Svensk artist lanserar "Ghosthjälpen"

Svensk artist lanserar "Ghosthjälpen"

Rasmus Wimby har under aliaset Skoj sedan debutsingeln Pajjad (2020) dragit till sig stor medial uppmärksamhet för sina olika koncept och upptåg. Ofta har musiken släppts tillsammans en skruvad idé, ta till exempel singeln Den Helgen (Så Nice) som släpptes ihop med en deepfake-musikvideo där Nordkoreas högste ledare Kim Jong-Un spelade huvudrollen.

Musikvideon ledde till intervjuer i både TV4 Nyhetsmorgon och Dagens Nyheter. Senare nominerades den till ”Årets Musikvideo” på Manifestgalan.

Tidigare i år bestämde Rasmus sig för att ha ett flertal livespelningar online i Vitrual Reality. IR-trackers användes för att fånga hans rörelser och visa dem i realtid över nätet i VRchat. Spelningen genomfördes i diverse öppna onlinerum.

När det nu är dags för en ny singel, Hajjar, så lanserar han Ghosthjälpen.se, en tjänst där du som kund kan få hjälp med att ”ghosta” folk eller söka råd för att man har blivit ”ghostad”. 

 
– Ghosthjälpen.se är en webbplats där du kan söka råd om eller skicka in uppgifter för att ”beställa” en ghostning på en person, säger Rasmus Wimby i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Detta är ett konstprojekt där jag vill peka på hur vi tycker om att ta undan så mycket som möjligt av det sociala i våra liv. Att vi inte ens orkar ignorera folk och behöver en tjänst lik Uber eller Foodora där vi gör några knapptryck i förhoppningen av att slippa mänsklig interaktion. Jag lider själv av detta och hoppas att alla tycker att denna ”tjänst" är för absurd och inte något vi egentligen behöver.

Med låten vill han uppmana till diskussion och reflektion kring ämnet.

– Tror inte denna företeelse är något nytt, tänker att ”ghostning” är något som alltid funnits men nu när vi alla är så sammanbundna har det blivit upplyst. Därför vill jag utforska samtalsämnet och kanske få både mig själv och andra att bli mindre konflikträdda.

LÄS OCKSÅ: Hör ny låt med Ghost – soundtrack till kommande Halloween-film


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA