x

Mick Jagger berättar om att fortsätta utan Charlie Watts – hör The Rolling Stones nya låt

Mick Jagger berättar om att fortsätta utan Charlie Watts – hör The Rolling Stones nya låt

I en intervju med Zane Lowe på Apple Music 1 berättar Mick Jagger om tiden i studion med Charlie Watts, sorgen och valet att fortsätta med turnén efter Charlies bortgång. Vi får även höra om The Rolling Stones nya låt Troubles A’ Comin, en cover av Chi-Lites original, som släpptes i samband med 40-årsjubiléet för albumet Tattoo You. Samt hur det var att återvända till Tattoo You-arkivet för att återupptäcka låten, inspelad i Paris 1972.Mick Jagger berättar om sorgen över att fortsätta utan Charlie Watts och reflekterar över tiden de spenderade i studion tillsammans.

– Utan att ha Charlie med oss kommer det att bli väldigt svårt. Vi har ju låtarna där han är med, men om vi skapar ny musik kommer han inte finnas med. Det är väldigt sorgligt. Vi jobbade faktiskt i studion ganska nyligen, medan vi gjorde Tattoo You-grejerna. Ronnie var i studion. Charlie kom dit och vi jobbade och lekte runt med lite olika saker. Det känns som det var igår vi var i studion tillsammans. Det är så konstigt och väldigt sorgligt. Jag menar, det är en så lång tid att jobba tillsammans med någon på det här sättet och man lär känna varandra så bra. Du känner till deras egendomliga egenskaper och de känner till dina. Och man pratar ett speciellt språk med varandra som musiker, såklart, som i allt annat. Det är svårt att prata om musik, men efter all denna tid hittar man ett sätt att kommunicera med varandra. Det är väldigt sällsynt och jag saknar det otroligt mycket. 

Mick Jagger förklarar hur det kändes att påbörja No Filter-turnén utan Charlie Watts. 

– Vissa personer sa “Charlie är död. Ni borde inte göra turnén”. Men grejen med The Rolling Stones, tror jag, är att under hela vår karriär har vi stått ut med motgångar. Vi har haft uppgångar och nedgångar, mest uppgångar för att vara ärlig. Vi har haft motgångar och den här är förmodligen den allra svåraste. Vi bokade turnén och skulle spelat förra året. Vi kunde inte göra det av självklara anledningar, på grund av pandemin, men jag tror att alla i bandet bara tänkte att vi skulle fortsätta. Efter de första spelningarna kändes det verkligen bra. Jag är glad att vi gör det. Jag vet att Charlie skulle vilja att vi gjorde det, och jag tror att publiken vill att vi gör det. Självklart är det annorlunda, och självklart är det ledsamt på så många plan. Men jag menar, du måste bara gå ut där och spela igen. Det gör att du mår bättre. Det är väldigt renande, så jag tror att det är väldigt bra att vi gör det. 

Frontmannen pratar om hur det var att återvända till outgivet material.

– Jag menar, jag vill inte släppa musik som inte är bra nog. För att det finns ett historiskt intresse i låtarna, om du förstår vad jag menar? Jag vill att de ska vara bra och intressanta och roliga, eller så. Ibland lyssnar jag och känner 'den här är verkligen..Jag förstår varför vi inte…'. Det finns ofta en anledning till att man inte släpper en låt.

Och sedan går han specifikt in på Tattoo You-arkivet.

– Det folk ofta gör är att de hackar sig in i gamla arkiv eller köper dem av någon. Det som ges ut är ofta inte färdigställt, eller förfärligt dåligt mixat. Så du hör inte hur det egentligen ska låta. Du hör bara en vag version av det, men inte den riktiga inspelningen i linje med resten av albumet. Vid denna release reste jag tillbaka i tiden. Tidsramen var verkligen lång, för Tattoo You var inte ett album där vi gick in och sa 'okej låt oss spendera x månader i studion för att göra det här albumet'. Det var många låtar inspelade under en lång tid. Så jag har tagit lång tid på mig att gå igenom arkivet för att göra albumet rättvisa. 

Mick Jagger berättar hur det var att skriva låtar under pandemin.

– Särskilt under pandemin skrev jag mycket ny musik. Så jag är väldigt intresserad av att göra nya saker, såväl som att jobba med tidigare material. Jag är medveten om att de här låtarna har en signifikant betydelse och vikt för människor, och självklart även för mig. 

Nedan kan du se hela intervjun av Apple Musics Zane Lowe.LÄS OCKSÅ: LISTA: Led Zeppelins 10 bästa låtar


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA