x

Billie Eilish om Texas abortlag: "Min kropp, mitt jävla val!"

Billie Eilish om Texas abortlag: "Min kropp, mitt jävla val!"

Den kontroversiella abortlagen i Texas har nu också fått stjärnan Billie Eilish att kommentera den. Under hennes framträdande på festivalen Austin City Limits 2021 talade hon om den nyligen införda lagen i staten som förbjuder abort efter den sjätte graviditetsveckan, skriver NME.

– När de gjorde det här till en lag så ville jag knappt spela här, för jag ville straffa den här jävla platsen för att de lät det hända här. Men då kom jag ihåg att ni är offren och att ni förtjänar allt i världen. Och vi måste säga åt dem att hålla käften, sa Eilish till publiken på Austin City Limits i Texas den 2 oktober.

Efter denna kungörelse höjde Billie Eilish långfingret och bad publiken att göra detsamma, varefter hon skrek "Min kropp, mitt jävla val". I bakgrunden kan man se banderoller som säger "Bans Of Our Bodies", som är en del av en stor kampanj i USA som kämpar för säker tillgång till reproduktiv hälsa.

Den mycket omdiskuterade lagen, som förbjuder abort efter den sjätte graviditetsveckan, även om det är våldtäkt eller incest, har kallats både cyniskt och destruktivt. USA: s justitieminister Merrick Garland har till och med stämt delstaten Texas för brott mot konstitutionen. Det finns många kvinnor som inte ens vet att de är gravida efter sex veckor. I Sverige har man rätt att göra abort fram till och med den 18:e graviditetsveckan. 

LÄS OCKSÅ: Kommande konsertmåsten – om GAFFAs skribenter och fotografer får välja


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA