x

YouTube stänger ner R. Kellys konton

YouTube stänger ner R. Kellys konton

Officiella R. Kelly-kanaler stängs av på YouTube. Men genom andras videor kan hans musik fortfarande höras. Videoplattformen har tagit bort två kanaler som tillhör musikern, som i slutet av september dömdes skyldig till alla anklagelser mot honom i ett fall av människohandel. Det informerar företaget till Reuters.

Med beslutet tar YouTube - som tillhör Google och därmed Alphabet - avstånd från sångaren.

– Vi kan bekräfta att vi har stängt av två kanaler kopplade till R. Kelly i enlighet med våra upphovsrättsliga riktlinjer, sa en talesman för YouTube.

Åklagare har sagt att R. Kelly i årtionden utnyttjat sin berömmelse och karisma för att rekrytera minderåriga offer. Han har dömts för en grov utpressning och åtta åtal för att transportera personer över statsgränser med prostitution i åtanke.

På 1990-talet var R. Kelly bland de största namnen inom pop och R&B med hits som I Believe I Can Fly. Men under de senaste decennierna har listan över anklagelser ökat stadigt, som kulminerade med domen i september.

Frågan om man ska fortsätta spela hans musik i offentligheten fortsätter att skapa debatt. R. Kellys musik försvinner dock inte helt från YouTube. Således kommer videor som laddats upp av andra användare att vara tillgängliga. Dessutom kommer du fortfarande att kunna höra hans musik på ljudtjänsten YouTube Music.

Som svar på YouTubes meddelanden skrev MuteRKelly-kampanjen ("Stäng av R. Kelly", red.) På Twitter:

– Väntar på dig YouTube Music och även Spotify, Apple Music, Amazon Music och så vidare.

R. Kelly åtalas också för innehav av barnpornografi i ett ännu inte avgjort fall.

Domen i fråga om människohandel kommer att äga rum den 4 maj nästa år.

LÄS OCKSÅ: Opera och hiphop tonsätter ung kvinnas ambitioner i porrfilmsbranschen


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA