x

Svensk sensation i Sydney – håll koll på Mila Nile

Svensk sensation i Sydney – håll koll på Mila Nile

Mila Nile var runt 14 år när hon började skriva sina egna låtar.

– Jag kommer ihåg att min pappa gav mig en gitarr som han hade köpt när han var i 20-årsåldern. Den hade mjuka nylonsträngar och var ostämd men det spelade liksom ingen roll. Jag lärde mig bara enkla ackord för jag blev för distraherad av skrivandet. Jag satt hemma och spelade in demos på min ostämda gitarr och visste nog redan då att musik skulle bli en stor del av mitt liv. 

Nu är hon en svensk artist baserad i Australien och sedan en tid tillbaka även aktuell med EP:n Do You Remember That? vilken hon debuterade med.

– Den största utmaningen med Do You Remember That? var nog inspiration. Det kanske låter konstigt eftersom det är min debut-EP och jag borde ha mycket att säga, men jag bor i Sydney och vi har suttit mycket i lockdown så nya upplevelser har satts på paus de senaste åren. 

Det var också så ämnet kring EP:n började formas. Texter kring de viktigaste stunderna i hennes liv började falla ur henne – om hennes livs största kärlek, att förlora någon nära, den ständiga kampen med att bo så långt bort från familj och texter om att hitta sig själv. 

– Det var tufft att rota i gamla sår men jag mår mycket bättre nu. Det är lite av en kliché, men det är något väldigt läkande med att skriva om tuffa tider. Jag är inte så duktig på att förmedla till familj och vänner hur viktiga de är för mig så det här blev mitt sätt att berätta för dem att jag älskar dem. 

Men det kom flera utmaningar på vägen fram till EP-släpp. Det faktum att de lyckats spela in och producera allt i lockdown och att dessutom få sången att låta bra mitt i Sydney-smeten.

– Trots att jag bor mitt i stan där det är mycket trafik tycker jag att röstinspelningen blivit toppen. Vi investerade i en bra mikrofon och en Halo i början av lockdown och har varierat mellan att hänga upp täcken och lakan, ställa madrassen mot väggen till att sjunga inne i garderoben föratt minimera ljud i rummet och ekon. 

Jag är personligen väldigt glad i Break My Heart To The Beat och refrängen som är oerhört snyggt producerad och verkligen känns i hela kroppen. Kan du inte berätta lite mer om hur den låten kom till?

Break My Heart To The Beat är verkligen speciell för mig. Den var så svår att skriva, på så många sätt, men den är enligt mig en av de bästa låtarna jag skrivit. Verkligen superkul att höra att du gillar den! Jag satt hemma i min lägenhet i Newtown och spelade samples i Arcade (by output) för att se om det skulle starta någon idé och skrev direkt den melodi som blev vers och pre-chorus. Fast när jag skrev den var den väldigt nedstämd och låg, och det var väl så jag började skriva om den mest hjärtskärande stunden i mitt liv. Det var inget jag ville skriva om, men det bara blev så.

Break My Heart To The Beat handlar om att förlora någon nära och att desperat försöka undgå sanningen. 

– Jag vill inte gå in i för mycket detalj om min situation för jag tror att man som lyssnare kan sätta in sin egna situation i texten. Vem har inte velat undgå verkligheten någon gång? Försökt dansa bort en djup sorg? Ibland är verkligheten för tung för att hantera. 

Därifrån tog hon låten till sin pojkvän, Simon, som hon ofta skriver musik med och de började jobba på vart de ville ta låten och refrängen kom till. 

– Det tog en stund att hitta rätt energi men när vi väl satt den skickade vi låten vidare till HVTCH, en producent i L.A som jag älskar att jobba med och han lyfte låten till nya höjder och satte sin egen stämpel på produktionen. 

Hur är det att skapa musik i Australien? Känner du att du tillhör någon särskild scen där och kan det vara till din fördel att du är svensk? Jag tänker på det “exotiska värdet”.

Det är så spännande att du frågar det. Jag hade nog trott det, eller kanske hoppats på att det skulle ge mig en "edge" hah, men det har inte riktigt varit så. Den största radiostationen här, liknande P3, har mycket fokus på sin lokala talang. Jag vet inte om det faktum att jag är svensk hjälper mig där men att ha vuxit upp i Sverige har absolut gjort mig till den låtskrivare jag är idag. Det är ju så att det finns mycket bra svensk pop att inspireras av. Jag tror att det är blandningen mellan influenser från svensk pop och pop från Australien som gör att min musik står ut.

Man brukar prata om tursamma missar eller happy accidents. Kan du nämna då du med din musik har varit med om en sån tillfällighet? Att ett fel resulterade i nåt bra?

Jag och Simon satt och jobbade på musiken till en ny låt och vi insåg att vi hade lyssnat så mycket på Tove Styrke (jag var besatt av hennes album Sway) att vi hade totalt kopierat en av hennes låtar. Vi döpte låten till Too Much Like Tove och la den i arkivet. Några veckor senare lyssnade vi igenom gamla demos och såg den, men läste det denna gång som Too Much Like Love. Det kändes som den perfekta meningen när det kommer till att beskriva vår relation när vi fōrst träffades, och det var så texten till låten med samma titel började formas. 

Hur tänker du kring det estetiska i din musik. Vad vill du förmedla?

Jag älskar den visuella delen med att släppa ny musik. Jag jobbar som fotograf när jag inte gör musik så det är fantastiskt kul att kombinera mina två passioner och jag fotar det mesta själv eller med hjälp av en kompis eller min partner. Jag vill att det visuella ska förstärka känslan musiken ger dig. Jag tänker mycket i färger och mood och funderar kring den perfekta platsen och tiden för att höra just den låten. Jag har min första headline show 5 november och jobbar nu på hur jag kan ta med mig detta upp på scen. Det ska bli så spännande!

LÄS OCKSÅ: Robyn tilldelas hederspris


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA