x

Artisteliten samlas i musikalisk manifestation för ungas psykiska hälsa

Artisteliten samlas i musikalisk manifestation för ungas psykiska hälsa

Psykiska besvär och självmord bland unga ökar. Därför samlas nu artisteliten för Avicii Arena Together For A Better Day – en musikalisk manifestation för att uppmärksamma ungas psykiska hälsa. Konserten är den första i vad som ska bli ett årligt återkommande evenemang i anslutning till stiftelsen Tim Bergling Foundations årliga dag.

Bland de medverkande i en genrekorsande konsert som kommer bjuda på en rad artistmöten och uppträdanden märks Håkan Hellström, Miriam Bryant, Galantis, Amason, Annika Norlin, Cherrie, A36, Kungliga Filharmonikerna med flera samt hemliga gäster. Kvällen kommer även innehålla hyllningar till Aviciis musikaliska arv.

När det ikoniska landmärket Globen i maj bytte namn till Avicii Arena, efter en av Sveriges största musikexporter, så aviserades det att arenan utöver sin vanliga verksamhet med konserter, sportevenemang och annat även ska agera mötesplats för arbetet med ungdomars psykiska hälsa. Visionen är att bidra till att minska den psykiska ohälsan bland unga och få fler att engagera sig i frågan, men också visa vilken styrka och kraft som finns hos unga om de får rätt förutsättningar.
 
Som del i arbetet för att uppmärksamma ungas psykiska hälsa så arrangeras nu den första konserten i vad som ska bli ett årligt återkommande evenemang – Avicii Arena Together For A Better Day. Namnet kommer från Tim Bergling Foundations arbete med For A Better Day-insamlingen där unga har fått svara på vad de önskar för att få en bättre framtid. Medverkar vid denna konsert på den 1 december gör en varierad uppställning av artister som täcker allt från klassisk musik till EDM, från rock och pop till R&B och hiphop.

Håkan Hellström, Kungliga Filharmonikerna, Galantis, Miriam Bryant, Gina Dirawi, Amason, Annika Norlin, A36, Cherrie, Jireel, Jelassi, Mona Masrour och Ricky Rich ställer alla upp för att hjälpa till att öppna ögonen för problemen som finns men också för att bryta stigmat. Även 14-åriga stjärnskottet Ella Tiritiello, som tolkade Avicii-låten For A Better Day vid invigningen av Avicii Arena, är med och uppträder, likaså hemliga gäster. Precis som vid hyllningskonserten till Avicii 2019 är Stefan Olsson kapellmästare vid denna kväll för en bättre dag.

– Jag hoppas att vi lyckas skapa en känsla av att vi verkligen gör det här tillsammans, för det är bara tillsammans vi kan göra skillnad. De unga är vår framtid och vi måste vara rädda om dem. Det är oacceptabelt att de mår allt sämre och att självmordstalen ökar i den gruppen – och det är vår skyldighet att göra vad vi kan för att bryta den utvecklingen, säger Klas Bergling, far till Tim "Avicii" Bergling, i ett pressmeddelande.

Biljetterna släpps 13 oktober kl 10.00 via www.aviciiarena.se

Tim Bergling Foundation som är med och arrangerar konserten grundades till minne av Tim "Avicii" Bergling som tog sitt liv 20 april 2018. Stiftelsen arbetar med att motverka psykisk ohälsa bland barn och unga. I slutet av förra året startade stiftelsen projektet For A Better Day, uppkallat efter en Avicii-låt. Initiativet handlar om att samla in ungas idéer, tankar, erfarenheter och konkreta förslag på vad de behöver för en bättre morgondag. Den 1 september överlämnades dessa svar till statsminister Stefan Löfven. Svaren kommer också ligga till grund för stiftelsens arbete mot psykisk ohälsa de kommande åren.

LÄS OCKSÅ: Black metal kan vara svaret när det kommer till att förbättra svenska skolan

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA