x

När dansbandsmusik användes för att komma in i riksdagen

När dansbandsmusik användes för att komma in i riksdagen

I BACKSPEGELN-sektionen ser vi tillbaka på några av musikhistoriens kända som okända ögonblick.

Bert Karlsson är mest känd inom musikbranschen för att ha drivit skivbolaget Mariann Records som gett ut folkkära artister som Vikingarna, Kikki Danielsson och Carola, så väl som lite mer icke-rumsrena artister som raggarrockaren Eddie Meduza och det kontroversiella vikingarockbandet Ultima Thule som anklagades för rasism.

När året var 1991 så var det dock politik och inte musik som skulle bli hans huvudsyssla när han startade partiet Ny Demokrati tillsammans med Ian Wachtmeister. De hade bildats efter vad som ansågs vara ett skämt från Bert Karlssons sida i en tidning, när han tillfrågades vem han ville se som statsminister och han svarade Ian som han aldrig tidigare hade träffat.  

Efter deras något underliga bildande så behövde de dock en låt för att sprida budskapet om att här kommer något nytt inom politiken, som inte är grått och trist. Där kom den trallvänliga singeln Drag Under Galoscherna (Häng Med, Häng Med) in i bilden under artistnamnet Bert-Ians.Den populistiska och tydligt missnöjesvisande texten med ett musikaliskt dansbandssväng i grunden var tänkt att ta sig in på Svensktoppen, men det sattes stopp för de planerna av Sveriges Radio utan någon direkt hänvisning till varför. Kanske berodde det på upprorsuppmanande textrader som:

"Nu samlas vi till uppror och kamp
Hela Sverige gör ett jätteavstamp
Mot byråkrati och förmyndarstat
För sänkta skatter, lägre moms på mat...

Vi kör så det ryker, med öppna spjäll
Vi ställer till med en jätteskräll
Ta bort förbuden och släpp människan fri
Elefanterna ska dansa efter vår melodi
Här kommer svenska laget ett team
Som kämpar för en folklig regim
Som andas glädje och renare luft
Vad som krävs är vanligt sunt förnuft"

Samtidigt som det gjordes klart att de hatade allt förmynderi.

Partiet sades vara främlingsfientligt och högerpopulistiskt och många blev förvånade när de valdes in i riksdagen när de fick 6,7 procent av rösterna. Oavsett vad man tycker om partiets politik så var det tydligt att de nådde fram med sitt budskap som förmedlades via en klämkäck melodi.

Nästa år är det val igen, frågan är nu vilket parti som kommer att använda sig av samma metod för att nå framgång? Liberalerna har i alla fall fått lära sig den hårda vägen att inte använda sig av Tomas Ledins musik. De skapade nyligen en viral hit som fick tas ned igen, efter krav från artisten efter upphovsrättsligt intrång.

LÄS OCKSÅ: Forskare i Lund namnger fiskfossil efter brittisk heavy metal-gitarrist


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA