x

Brian Eno vill ha en klimatrevolution inom musikindustrin

Brian Eno vill ha en klimatrevolution inom musikindustrin

Brian Eno har skrivit in sig i rockhistorien genom att ha varit en del av Roxy Music innan han påbörjade samarbeten med bland annat David Bowie, under den välkända Berlin-trilogin, och rockbandet Talking Heads. Brian Eno har nyligen i en podcast pratat om både The 1975 och Coldplays arbete angående klimatförändringar, och i detta sammanhang kräver Eno en revolution i den breda musikindustrins inställning till klimatet, skriver NME.

Den berömda musikern och producenten var gäst i podden Sounds Like A Plan med Savages-medlemmen Fay Milton och journalisten Greg Cochrane. Podden handlar om hur musikindustrin kan hjälpa till i kampen mot klimatförändringar. Här berättade Brian Eno om sitt nystartade EarthPercent, en välgörenhetsorganisation som arbetar för att musikindustrin ska kunna stödja organisationer som gör ett arbete för klimatets bästa.

– Vi har redan ganska många personer ombord - antingen faktiskt ombord eller med en skyldighet att gå med. Vi pratar inte bara med artister, vi pratar med agenter, marknadsförare, chefer, skivbolag, förlag, juridiska verksamheter och så vidare”, säger Eno i podden om sin nya välgörenhetsorganisation.

Han förklarar att han försöker få många fler ombord i musikbranschens arbete för att göra det mer klimatvänligt:

– Låt oss skapa en revolution, säger Eno i podden och tillägger att han hoppas att den sedan ska spridas till andra branscher.

Samtalet går sedan till att diskutera Coldplay och deras försök att turnera mer klimatvänligt.

– 1975 arbetar också med det, och U2 har också en slags avdelning som tar upp frågan kring klimatförändringar, där de försöker diskutera samma saker. Och jag är säker på att många andra människor jag inte känner (gör det, red.), säger Brian Eno.

Vid en annan tidpunkt säger Brian Eno att klimatkrisen egentligen borde kallas klimatmöjligheten. Han räcker samtidigt ut handen till alla revolutionshungriga människor som vill rädda världen och menar på att nu har vi chansen.

Nedan kan du lyssna på podcasten i sin helhet:LÄS OCKSÅ: Hör ny singel med Thåström


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA