x

Ny bok om svenska syntpionjärer

Ny bok om svenska syntpionjärer

Nu släpps bok nummer sex i förlaget Substans så kallade Albumserie, som vi tidigare har uppmärksammat. Den här gången avhandlas Karlskogasyntarna Pouppée Fabrikks andra album Portent och Martin S. Halldin är författaren. Portent fyller passande nog 30 år i år.

– Den här gruppen ger mig precis det jag förväntar mig att få i form av kompromisslös – men inte okontrollerad – aggression som resonerar på ett djupare plan: ifrågasätt makthavare, låt ingen jävel sätta sig på dig, ha kul – och drick Jägermeister, säger Martin S. Halldin i ett pressmeddelande.

1990-talet var en sällsynt kreativ musikalisk period i det svenska syntcommunityt. Skivbolaget Energy Rekords, som blev ett nav i utgivningen av både svensk och centraleuropeisk syntmusik, gav ut band som Page, S.P.O.C.K, Cat Rapes Dog, Yvonne och Inside Treatment. 1991 släpptes Pouppée Fabrikks andra fullängdare Portent, "som kan fungera som en nyckel till 90-talets svenska syntscen", enligt ett pressmeddelande.

Bandmedlemmarna Henrik Nordvargr Björkk och Leif Holm minns tidiga kassettsamplingar, snedstämda oscillatorer, en fullpackad Volvo 242L till Älmhult, efterfestande med The Creeps och gitarrsvek. Tillsammans med producenten Jouni Ollila går de igenom Portent låt för låt och i boken finns även låttexter, bandets gearlist och en diskografi.

Bokens författare, Martin S. Halldin, är uppvuxen på Stockholms synt- och gothklubbar på 90-talet. Under åren som journalist och redaktör intervjuade han ett stort antal svenska och utländska artister. Pouppée Fabrikk: Portent är hans återkomst till musikjournalistiken. Boken släpptes 4 november.

Albumserien presenteras som en hyllning till den svenska musikhistorien och albumet som format. Varje bok i serien handlar om en specifik skiva och är skriven av någon som har en nära relation till just det albumet. Det kan vara den första musikaliska förälskelsen, en dörröppnare till nya genrer eller en skiva som har betytt mycket för det egna lyssnandet genom åren. Sedan tidigare har Albumserien bland annat uppmärksammat skivor med Noice, Twice A Man och Heikki.

LÄS OCKSÅ: Om Pouppée Fabrikks senaste album Armén – "Istället för social distansering: Kroppsmusik"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA