x

Grimes bildar en grupp skapad av artificiell intelligens – hör första singeln

Grimes bildar en grupp skapad av artificiell intelligens – hör första singeln

Grimes har precis presenterat sitt nya projekt. Sångerskan, låtskrivaren och producenten med en förkärlek för allt spejsat har bildat ett band. Och det är inte ett helt vanligt band, utan en AI Girl Group, som hon skriver i ett inlägg på Instagram. Det vill säga att bandet inte har några medlemmar i kött och blod, utan av artificiell intelligens. Gruppen heter NPC, och den första singeln har nu getts ut. A Drug From God är gjord i samarbete med houseproducenten Chris Lake. Enligt ett pressmeddelande som beskrivs i Pitchfork har NPC-kollektivet oändliga medlemmar som kan röstas in eller ut, förutom kärnmedlemmar som Warnymph.

Det är dock inte bara för skojs skull som Grimes släpper musik på det här sättet. I samma pressmeddelande, citerat i Pitchfork, beskrivs att NPC är ett verktyg för att experimentera med nya teknologier när de blir tillgängliga, såsom generativa karaktärer och musik, olika typer av animationer, AI-assisterad konst såväl som andlig teknologi, som Grimes kan skapa som andra människor för att minska den psykiska smärtan av att vara en offentlig person.

Den här världen är dock inte direkt främmande för Grimes, som använder sig av science fiction i sin musik och videor och inte är rädd för att tänja på gränser. Själv dyker hon regelbundet upp som avatarliknande karaktärer i sina videor, bland annat i videon till låten Darkseid, som finns med på Grimes senaste album, Miss Anthropocene, från 2020. Det albumet kom efter fyra års tystnad och GAFFAs recensent gav det fem stjärnor. Recensionen i sin helhet kan du läsa här.

LÄS OCKSÅ: Justin Bieber går i ABBA:s fotspår


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA