x

Årets julklapp 2021 gör Sveriges arrangörer glada

Årets julklapp 2021 gör Sveriges arrangörer glada

För 34:e året i rad utses Årets Julklapp av HUI och valet faller i år på en evenemangsbiljett.

Till följd av pandemin har både 2020 och 2021 präglats av inställda och uppskjutna evenemang. När restriktionerna nu hävs märks en vilja att komma ut och träffa människor i sociala sammanhang, menar HUI i ett pressmeddelande och pekar på rapporter från Ticketmaster och Luger.

"Biljettåterförsäljaren Ticketmaster rapporterar om en uppgång i besök på hemsidan och köp av biljetter med över 100 procent. Enligt konsertarrangören Luger har biljetter till artister som Thåström, Amason och Yung Lean sålt slut rekordsnabbt och en match i damallsvenskan slog nyligen publikrekord – det är tydligt att vi svenskar längtar efter att uppleva evenemang igen", skriver man i ett pressmeddelande och Emma Hernell, VD på HUI, fyller i:

– I år är den mest eftertraktade julklappen det vi har ett uppdämt behov av, nämligen biljetter till kultur- eller sportevenemang. Och det påverkar i sin tur även andra delar av handeln. Vi ser tydligt hur evenemang, rekreation och kultur skapar behov och fungerar som en motor också för annan typ av konsumtion.

Hon förtydligar med ett exempel:

– Evenemangen får oss att vilja vara fina. Det kan leda till att vi behöver gå till frisören eller uppdatera vår garderob. Innan eventet kanske vi går på restaurang, eller så hänger vi kvar på stan efter jobbet och strosar i butiker. I konsumtionslandskapet driver olika branscher varandra.

Läs hela motiveringen här:

"Efter ett och ett halvt år i socialt ide med hemarbete, videosamtal och mjukisbyxor är det dags för svenskarna att återigen leva livet tillsammans med andra. Från fjälltoppar till fotbollsmatcher, TV-soffan till teaterscenen och videosamtal till verklighet. 2022 kommer präglas av socialt umgänge, rekreation och uppdämt behov av att uppleva. Årets julklapp 2021 är evenemangsbiljetten."

För att utse årets julklapp utgår man från tre kriterier, varav minst ett måste uppfyllas. Dessa är: 1. Årets julklapp ska representera den tid vi lever i. 2. Årets julklapp ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse. 3. Årets julklapp ska svara för ett stort försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.

Så, vilka evenemang går dina julpengar till och vad önskar du dig i julklapp?

LÄS OCKSÅ: Amerikanska punkikoner till Gröna Lund


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA