x

Konferens för jämlik musikbransch – med Peaches som gäst

Konferens för jämlik musikbransch – med Peaches som gäst

Medea och Kulturstart vid Malmö universitet anordnar den internationella konferensen Women In Music – Towards Equality i samarbete med Malmö Live. Medverkar gör bland andra electropopartisten Lydmor, journalisten Anna Charlotta Gunnarson, och feministikonen Peaches, den sistnämnda digitalt. Konferensen arrangeras idag den 18 november i Malmö.

Under dagen bjuds det på musik samt föreläsningar och paneldiskussioner med forskare, musiker, kritiker och företrädare för musikbranschen.

Samtalen berör de möjligheter och utmaningar kvinnor står inför när det gäller musikskapande och musikdeltagande nationellt och internationellt.

– Musikbranschen måste bli bättre på jämställdhet och inkludering. Fortfarande än idag är makten över musiken i mångt och mycket männens. Genom det här symposiet får vi mer kunskap och fler verktyg för att stärka kvinnor och därmed konstformen och musikbranschen i stort. Framtiden kan också bli kvinnornas, säger Karin Karlsson, programchef Malmö Live, i ett pressmeddelande.

Evenemanget är en del av Malmö Lives tema 100 Kvinnor, 100 År för att hylla och stärka kvinnor i musikbranschen med anledning av 100-årsjubileet av kvinnlig rösträtt i Sverige.

En svensk studie från Spotify visar att 2019 var endast 20 procent av de mest spelade låtarna skrivna av kvinnor och endast 4 procent var producerade av kvinnor.

– Det är lätt att bländas av Beyoncé eller Taylor Swift, och därmed missa hur det ser ut i branschen som helhet sett till vilka som har finansiell och kreativ kontroll liksom makt över distributionen, säger Erin Cory, forskare vid Medea och konferensens moderator, i ett pressmeddelande.

Program

09.00 - 12.00

Musik – Malmö akademiska kör: O salutaris hostia

Keynote – Sarah Raine: The Great Reset? Ojämlikhet mellan könen i musikbranschlandskapet efter pandemin

Performance – Simona Abdallah

Panelsamtal – Hur ser situationen ut för kvinnor inom musiken? I panelen Håkan EngströmAnna Sjölund och Sofia Winiarski

13.00 – 16.00

Intervju – Anna Charlotta Gunnarson: Kvinnorna som formade pophistorien

Intervju – Erin Cory och Bo Reimer: ”I want it all!” Klubbkvällar, jämlikhet och trygga miljöer

Miniföreläsning – Lucy Cathcart Frödén: Att skapa musik tillsammans

Miniföreläsning – Camilla Jonasson: Jag har också rätt att ljudsätta världen

Musik – Rovi

Panelsamtal – Hur kan vi förbättra förutsättningarna för kvinnor inom musik? I panelen ingår Lucy Cathcart Frödén, Lydmor, Camilla Jonasson och Sarah Raine

Onlineintervju – Peaches

16.00 – 18.20

Livemusik med Loljud och Hanutten

Dj-set med G1N4

LÄS OCKSÅ: Sophie Zelmani firar 25 år som artist med konsert


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA