x

Företagslån för finansiering av din musikverksamhet

Företagslån för finansiering av din musikverksamhet

Som en oberoende musiker kanske du kämpar med att finansiera alla de utgifter din musikkarriär medför. Musikutrustning är inte billigt, att hyra en studio är inte billigt och praktiskt tagit inget annat inom musikbranschen är billigt. Så innan du börjar tjäna något på ditt projekt kan det vara något problematiskt om du inte redan har en saftig inkomst sedan i förväg.

Att ta hjälp av ett företagslån för finansiering av din musikverksamhet kan vara ett sätt att komma igång på. Företagslån är ett lån som du tar i ditt företags namn. I många fall kommer detta lån fortfarande vara beroende av din personliga kreditvärdighet om inte verksamheten har varit etablerat ett bra tag redan och har sin egen kredithistorik.

Rätt företagslån kan hjälpa dig få det kapital du behöver för att komma igång med din musikverksamhet och/eller täcka nödvändiga affärskostnader. Innan du tar ett lån för att finansiera kostnaderna relaterade till din musikkarriär måste du vara medveten om riskerna kopplade till företagslån, samt hur de i allmänhet fungerar. Fortsätt läsa så hjälper vi dig förstå fenomenet.

Vad är företagslån och hur kan det hjälpa dig?
Ett företagslån är som sagt en finansieringskälla som företagare kan använda sig av för att täcka kostnaderna förknippade med drift och tillväxt. Liksom privatlån kan företagslån ansökas om hos banker så väl som långivare online. Dessa lån utfärdas i allmänhet som engångsbelopp som sedan ska betalas med ränta. Priset på lånet beror på ett antal faktorer, som företagets kreditvärdighet och långivarens villkor.

Ett företagslån kan hjälpa dig som oberoende musiker med att finansiera utgifter du på andra sätt inte kan betala. Pengarna ska naturligtvis endast användas för att täckas utgifter som du förväntar dig att kunna finansiera på egen hand så fort du börjar tjäna egna pengar på din verksamhet. Pengarna kan till exempel användas för att hyra en studio, köpa nödvändig musikutrustning och/eller för att spela in en skiva hemma eller i en studio.

Så får du ett företagslån för din musikverksamhet
Om du bestämmer dig för att ansöka om ett företagslån för att bekosta de utgifter som följer med din musikkarriär kan du följa stegen nedan:

Kartlägg hur mycket pengar du är i behov av
Innan du ansöker om ett lån är det en god idé att kartlägga precis hur pass stort kapital du är i behov av. Annars finns det en risk för att du ansöker om per pengar än vad du behöver, vilket resulterar i att du har ett större belopp att betala tillbaka.

Checka din och/eller företagets kreditvärdighet
I samband med en låneansökan genomförs det alltid en kreditupplysning. Om ditt företag är nyetablerat lär de inte genomföra kreditupplysningen på företaget men snarare på dig. Oavsett är det bra att ha en överblick över kreditvärdigheten så att du vet att allt stämmer. Genom att veta ditt kreditvärde i förväg vet du också vilken ränta som är rimränta som är rimlig för långivaren att sätta.

Undersök och jämför långivare
Härnäst är det dags att börja utforska utbudet av långivare på den svenska marknaden. Idag finns det en uppsjö av svenska online-långivare som erbjuder företagslån till nystartade företag. Ta en titt på utbudet och jämför de olika aktörerna efter räntorna, andra avgifter, villkor och så vidare. Var också noga med att läsa recensioner om respektive långivare innan du bestämmer dig.

Ansök om lånet
När du har undersökt de bästa långivarna för företagslån kan du skicka in en ansökan. Processen varierar beroende på långivare, men normalt är det ett formulär man ska skriva in på långivarens hemsida. Mindre lån kräver normalt mindre arbete, och många gånger får man svar på sin ansökan redan inom några få minuter.

Vilka risker finns det?
Företagslån ses av många småföretagare som en nödvändighet för tillväxt och expansion för ett litet företag, men det finns ett antal risker förknippade med att finansiera ett företag med hjälp av lånade pengar.

vanligaste fallgropen är naturligtvis för mycket skuld. Om du som musiker inte har en plan för hur du ska återbetala lånet kan det resultera i en stor ekonomisk knipa. Innan du lånar pengar ska du vara säker på att du kan återbetala det. Om inte finns det en risk för att du ansöker om ytterligare ett lån, och sedan ytterligare ett. Då är det bara en tidsfråga innan du försätter dig själv i konkurs.

När du inte kan återbetala dina lån tar din kreditvärdighet skada, vilket försvårar det för dig att ta lån i framtiden. Du vill trots allt inte att det lilla företagslånet du tar för att finansiera ett instrument eller en månads hyra till studion ska förstöra för dina framtida lånemöjligheter. 

Bestämmer du dig för ett företagslån måste du därför vara helt säker på att du lånar pengar av en god anledning och att pengarna kommer att kunna återbetalas inom den satta löptiden. Om inte är det bättre att vänta några månader eller år på att du börjar generera bättre intäkter genom din musikkarriär.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA