x

Bloc Party släpper ny musik och åker på turné

Bloc Party släpper ny musik och åker på turné

Londonkvartetten Bloc Party har ett nytt studioalbum på gång som släpps 29 april nästa år och i samband med detta åker gruppen på en turné som tar dem förbi Köpenhamn lördag 14 maj 2022. Konserten är för närvarande gruppens enda i Skandinavien och blir också Bloc Partys första konsert på dansk mark på sex år.

Det nya albumet, som är bandets sjätte studioalbum, heter Alpha Games. Här kan fansen se fram emot tolv nya låtar där bandet återvänder till sina postpunkrötter. Releasen innehåller även samarbeten med bland andra Nick Launay och Adam Greenspan, som tidigare har samarbetat med artister som Nick Cave, Idles och Yeah Yeah Yeahs.

Bandet har redan släppt det första smakprovet  i form av nya singeln Traps.– Från det ögonblick vi skrev Traps visste vi att det skulle bli den första folk hörde från det här albumet; vi spelade den på soundcheck under vår senaste turné innan den var färdig och vi hörde hur den lät i stora lokaler och utomhus, säger sångaren och gitarristen Kele Okereke i ett pressmeddelande.

Bandet bildades när Okereke och gitarristen Russell Lissack träffades på Reading Festival och upptäckte att de delade en kärlek till samma musik. Gruppen släppte sina första demos under namnet Bloc Party år 2003 och hämtade inspiration från artister som Sonic Youth, Pixies, Joy Division, Gang Of Four och The Cure. Genremässigt experimenterade bandet med en blandning av punk, indierock, new wave och pop.

Projektet blev en succé och Bloc Party blev efter hand en viktig aktör på post-britpop-scenen tillsammans med bland andra Franz Ferdinand.

Debutalbumet Silent Alarm släpptes 2005 och sedan dess har ett antal releaser följt. 2009 tog Bloc Party en paus och Okereke engagerade sig i en solokarriär innan bandet återvände med sitt fjärde album, Four, 2012. Senast släppte Bloc Party Hymns från 2016 med nya bandmedlemmar i form av Justin Harris på bas och Louise Bartle på trummor. Skivan präglades av mindre rock och ett mer elektroniskt uttryck, och GAFFAs recensent blev besviken. Recensionen i sin helhet kan du läsa via länken längst ned i artikeln.

2019 åkte kvartetten ut på turné med en hyllning till Silent Alarm.

Kommande albumet Alpha Games spårlista:

1. Day Drinker

2. Traps

3. You Should Know The Truth

4. Callum Is A Snake

5. Rough Justice

6. The Girls Are Fighting

7. Of Things Yet To Come

8. Sex Magik

9. By Any Means Necessary

10. In Situ

11. If We Get Caught

12. The Peace Offering

LÄS OCKSÅ: Bloc Party: Hymns


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA