x

Vaccinpass kan vara diskriminerande enligt DO

Vaccinpass kan vara diskriminerande enligt DO

Regeringen har gått ut med att vaccinpass kommer att införas från och med den 1 december men Diskrimineringsombudsmannen (DO) säger att det kan vara diskriminerande.

– Det handlar också om trygghet för deltagarna. Ingen ska avstå från ett evenemang av rädsla för att sitta bredvid ovaccinerade personer, sa kultur- och demokratiminister Amanda Lind på presskonferensen där vaccinpass framfördes som åtgärd.

Alla arrangörer inom Sverige kan inom kort använda sig av vaccinpass på evenemang som överstiger att 100 personer befinner sig i lokalen. Detta i ett försök att hålla nere den återigen ökande smittan av coronavirus i Europa. Men att kräva ett sådant här intyg på livekonserter skulle kunna vara diskriminerande mot de som har valt att inte vaccinera sig på olika grunder, detta säger DO till Musikguiden i P3.

– När det gäller vaccinationsbevis har vi kunnat identifiera tre diskrimineringsgrunder, som riskerar att missgynnas. Det gäller ålder, funktionsnedsättning och religion, säger Jenny Fromin, jurist och utredare på DO, till Musikguiden.

Det kommer fortsatt vara möjligt för ovaccinerade att gå på större evenemang, men om inte arrangören kräver vaccinpass så kommer det vara andra regler som gäller för arrangören. Då måste varje gäst ha en egen plats att sitta på och det måste vara avstånd mellan sällskapen som högst får bestå av 8 personer. 

– Det är både diskriminerande och dubbelmoral, för du smittar ju fortfarande trots att du är vaccinerad. Så jag ser ingen anledning med det här vaccinationspasset, säger Beatrice Wiklander, ovaccinerad, till Sveriges Radio.

Samtidigt som reglerna införs den 1 december så kommer undantag finnas för de som inte kan vaccinera sig av medicinska skäl. Och folk under 18 år behöver inte heller kunna bevisa sin vaccinering. DO varnar dock för risken att en arrangör diskriminerar om den nekar en person som har valt att inte vaccinera sig på grund av religiösa skäl, för där finns inga undantag.

Det DO föreslår är att det borde finnas fler sätt att visa att man är symptomfri, till exempel genom ett negativt provsvar. 

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisells uppmaning på pressträffen där vaccinpass framfördes som ett framtida krav var tydlig:

– Du som inte än har vaccinerat dig, gör det nu, sa hon.

Covidpass (eller covidbevis som det också kallas) är gratis och du kan få covidbeviset digitalt eller på papper. Det tar ett antal dagar (högst sju dagar) efter vaccinering innan du kan hämta ut ditt vaccinationsbevis. Det beror på att den som utfört vaccineringen ska hinna lägga in uppgifterna i Nationella vaccinationsregistret.

För att kunna beställa ett digitalt covidbevis behöver du ha en godkänd svensk e-legitimation. Du behöver också ha tillgång till en digital brevlåda. Läs mer på covidbevis.se.

LÄS OCKSÅ: Regeringen inför vaccinpass


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA