x

Madonna rasar mot Instagram – censurerade hennes bröstvårtor

Madonna rasar mot Instagram – censurerade hennes bröstvårtor

Fejden mellan Madonna och Instagram startade efter att artisten hade delat en serie bilder där hennes bröstvårtor kunde anas. Instagram valde att ta bort bilderna från den sociala plattformen.

Madonna har därefter laddat upp bilderna på nytt till sitt Instagramkonto, om än med en liten hjärtemoji som döljer hennes bröstvårtor. På bilderna ligger hon i sin säng och har svarta underkläder på sig. 

I det nya censurerade inlägget har Madonna lagt till en lång text där hon kritiserar Instagram för att censurera hennes bröstvårtor – en kroppsdel ​​som vanligtvis bara får visas av män i sociala medier.

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Madonna (@madonna)

– Jag laddar upp bilderna som Instagram tog ner utan förvarning. Anledningen de gav till mitt management, som inte hanterar mitt Instagramkonto, var att en liten del av min bröstvårta var exponerad på bilderna. Det är fortfarande förvånande för mig att vi lever i en kultur som låter varje del av en kvinnas kropp synas – förutom en bröstvårta. Som om det är den enda delen av en kvinnas anatomi som skulle kunna sexualiseras. Bröstvårtan som ger barnet näring!, skriver Madonna i Instagram-inlägget.

I inlägget fortsätter hon med att diskutera hur censur genom åren har varit och fortfarande är ett problem. Hon lyfter bland annat upp kvinnohat, sexism och ålderism i samband med sin kritik av censur.

– Kan inte en mans bröstvårta uppfattas som erotisk??!! Och hur är det med en kvinnas rumpa som aldrig censureras någonstans. Jag är tacksam för att ha lyckats bevara mitt förstånd i fyra decennier av censur……sexism……ålderism och kvinnohat. Perfekt synkat med lögnerna som vi har fostrats till att tro att pilgrimerna fridfullt delade bröd med de ursprungsamerikanska indianerna när de kom till Plymouth Rock! Gud välsigne Amerika #artistareheretodisturbthepeace, avslutar Madonna.

Den 63-åriga världsstjärnan har över 17 miljoner följare på Instagram. Och flera av hennes följare backar upp henne i kommentarsfältet i inlägget. Kommentarer som "Stoppa patriarkatet", "Befria alla bröstvårtor!", "Ikon!" och "Instämmer helt" går igen. Det finns dock också personer som kritiserar bilderna. Kommentarer som "Du är en mormor som fortfarande försöker se sexig ut" och "Hon har blivit en karikatyr av sig själv" finns under inlägget.
 
Madonna har dock aldrig varit rädd för att uttrycka att hon är feminist och motståndare till patriarkatet. I själva verket har hon under hela sin karriär gått emot patriarkatet. På ett av sina mest ikoniska album True Blue från 1986 återfinns singeln Papa Don't Preach, som handlar om en gravid tonåring som har bestämt sig för att behålla barnet – oavsett vad hennes pappa eller andra män tycker om det.
 
Madonna har heller aldrig varit rädd för att uttrycka teman som lust och sexualitet under sin karriär. Musikvideon till Open Your Heart, även den från True Blue, skapade en hel del kontroverser när den släpptes. I videon smyger en pojke in på en strippklubb där Madonna dansar och är klädd i sin ikoniska konformade bysthållare.
 
Tidigare i år uppmärksammade GAFFA True Blue-albumet med anledning av dess 35-årsjubileum. Du kan läsa hela artikeln via länken längst ned i artikeln.
 
Madonna har senast släppt Madame X från 2019. 

KLASSIKERN: Kärlek, drömmar och svek i en blå färg som aldrig skulle blekna


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA