x

Gyllene Tider blir till film och TV-serie

Gyllene Tider blir till film och TV-serie

Det nordiska dramaproduktionsbolaget Nevis Productions har säkrat ett avtal med Gyllene Tider om att göra en film och en TV-serie baserad på bandets väg till berömmelse och framgång.

1978 bildade Per Gessle och Mats Persson bandet med Micke Andersson, Anders Herrlin och Göran Fritzon. Efter att ha erövrat Sverige så upplöstes bandet 1984. Frontmannen Per Gessle bildade Roxette tillsammans med sångerskan Marie Fredriksson och tog sig an världen.

Den varma feel-good-filmen - som utvecklas i fullt samarbete med bandet - kommer att berätta den inspirerande historien om hur fem tonåringar fångade den svenska nationens hjärta. Den svenska manusförfattaren Pernilla Oljelund (Fröken Frimans Krig, Wallander, Restaurangen) kommer att skriva Nevis första långfilm som börjar spelas in 2022. 

Filmen kartlägger berättelsen om Per, en ambitiös småstadskille som drömmer om att bli popstjärna och hittar ett brödraskap genom musik med MP, Micke, Anders och Göran. Trots förlöjligande och avvisande arbetar bandet hårt och obevekligt för att nå framgång. Bandet blev snabbt känt för sin powerpop, medryckande refränger och texter om livet i en liten stad i söder. Gyllene Tider är en berättelse om att drömma stort och göra det större, och sedan topparna och dalarna av att uppleva det omöjliga. Stjärnstatus över natten och fanhysteri, som varken tonåringarna eller deras familjer är beredda på.

I den här berättelsen ges det plats för framgång, glädje och nöje, men också press, konflikter och tragiska händelser som utmanar bandet och tvingar dem att växa upp i rampljuset. I slutändan är det deras vänskap och musik som bär dem igenom, fram till det sista kapitlet, när gruppen inte bara överlever utan blir större än någonsin.

Under de följande åren ägde ett antal återföreningar och turnéer rum. När Gyllene Tider firade sitt 25-årsjubileum med sitt första nya album på 20 år blev deras GT25-turné 2004 den största turnén i Skandinavien någonsin och den tredje största i Europa. Fler skivor och turnéer följde, och genom att behålla sin popularitet i över 40 år har bandet förtjänat en hög status i Sverige.

– Berättelsen om killarna i Gyllene Tider kan vara historien om vilken ung småstadsmänniska som helst. De skakiga möjligheterna efter avslutad skolgång, de osäkra framtidsutsikterna. Men, inspirerade av erans new wave- och powerpopscen, sammanfogade i vår lilla replokal, hittade vi ett mycket ovanligt sätt att växa upp på. De tidiga och galna Gyllene Tider-åren förändrade våra liv för alltid. Och det verkar som om vi kan ha förändrat andra människors liv också på vägen. Grabbarna och jag är alla glada över att vara en del av den här produktionen, säger Per Gessle i ett pressmeddelande.

– Vi har länge drömt om att dramatisera den exceptionella, inspirerande historien bakom det legendariska svenska popbandet Gyllene Tider och är glada att ta med publiken på detta roliga, upplyftande firande av musik, vänskap och uppväxt som fångar tidsandan från en svunnen tid, säger Moa Westeson på Nevis i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Dödsolycka vid konsert med folkkärt band blir podcast


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA